Příběh Fotografie roku – Igor Mikula – Kos černý

é
Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
11/05/2021

10.5.2021 byly vyhlášeny výsledky Czech Nature Photo. Za absolutního vítěze mezinárodní porota vybrala krásný motiv z české přírody - snímek kosa krmícího mladé na hnízdě od Igora Mikuly. A jak fotografie vznikla? To se dozvíte přímo od autora.

Foto: Igor Mikula

„Už dlouho jezdívám do jedné zapadlé vesničky na chatu ke kamarádovi Ondřejovi pozorovat zvířata. Na parapetu záchodového okénka každoročně hnízdí pár kosů. Nebylo tomu jinak ani loni. Vzhledem k tomu, že jsou na přítomnost lidí zvyklí, rozhodl jsem se život rodinky zdokumentovat. Na fotografii vidíme samečka, který svým ratolestem přináší potravu. Snímek vznikl pomocí dálkové spouště, fotoaparát jsem umístil v blízkosti parapetu a pár hodin pozoroval, zda jeho přítomnost neruší ptáky při krmení. Kosi ho naprosto ignorovali a přilétali s potravou ve stejných intervalech. Po tomto zjištění jsem se ukryl na toaletě, a jakmile se samec vrátil s úlovkem, exponoval jsem. Pevně věřím, že na tomto netradičním místě rodiče odchovají ještě spoustu generací mláďat,“ popisuje vznik fotografie roku Igor Mikula.

Igor Mikula

Igor Mikula se narodil v Piešťanech na Slovensku. Fotografii přírody se intenzivně věnuje od roku 2014. Tehdy poprvé navštívil horský a nížinný deštný prales v Panamě, který byl stěžejní pro jeho další tvorbu. Focení zvířat a přírody pro něj znamená formu terapie, kdy utíká od nástrah běžného života zpátky do bezstarostných dětských let. Autor je držitelem několika ocenění v soutěži Czech Nature Photo, dále Australian geographic nature photographer of the year 2018 – vítěz v kategorii zvířecí portrét, International nature photography competition 2019, highly commented in v kategorii ostatní zvířata, také získal nominaci v cestovatelské soutěž H+Z v roce 2019.

Foto níže: Dan Materna

string(1) "1"