Příběh fotografie – Jan Pavlíček – Myšice lesní

é
Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
7/05/2021

Další příběh pochází z kategorie Savci. Neposednou myšici zachytil Jan Pavlíček pomocí fotopasti. Kde a jak snímek vznikl, se dozvíte v krátkém povídání přímo od autora.

Foto: Jan Pavlíček

„V období „lockdownu“ jsem se rozhodl zmapovat pomocí fotopastí život okolo naší chalupy. Díky tomu jsem zjistil, že tato myšice z fotografie navštěvuje garáž denně mezi 1:30 a 2:30 v noci. Pak už ji ‚jen‘ stačilo vyfotit. Vzhledem k její rychlosti a skákavým pohybům jsem měl na několik týdnů o zábavu postaráno. A tak vznikl nominovaný snímek v naší garáži v Rokytnici v Orlických horách,“ popisuje autor.

Jan Pavlíček

První myšlenka na focení mu prolétla hlavou zhruba v polovině léta 2008, kdy projížděl klikatým údolím směrem k horskému městečku Chamonix. Vzhledem k jeho zálibě ve vysokohorské turistice před sebou několikrát viděl nádherné scenérie a mnohdy litoval, že je nemůže „cvaknout“.

Následující roky již vyrážel na svoje výpravy po Evropě vybaven zrcadlovkou a snažil se zaznamenat všechny ty krajiny na paměťovou kartu. Jelikož na svých cestách potkával nepřeberné množství různých rostlinných a živočišných druhů, tak pořízení nového teleobjektivu na sebe nenechalo dlouho čekat. Ten byl vstupní branou do světa fotografie zvířat a nezapomenutelných zážitků, které během fotografování prožil.

Během dvanácti fotografických let se plížil džunglí, fotografoval thajské pavouky, ležel v mrazu na plážích a snažil se zaznamenat běžný život tuleňů nebo papuchalků sedících na okrajích útesu. Svými fotografiemi se snaží ukázat krásy naší přírody a podpořit tak kladný vztah k ní.

string(1) "1"