Příběh fotografie – Martin Ertner – Barvy podzimu a mlok skvrnitý

é
Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
30/04/2021

Další příběh fotografie nového ročníku pochází z kategorie Plazi, obojživelníci a podvodní život. Téměř neviditelného - skvěle zamaskovaného mloka vyfotil Martin Ertner. Kde a jak mloka zachytil se dozvíte v článku přímo od autora.

Foto: Martin Ertner

„Snímek mloka skvrnitého jsem vyfotil při druhé návštěvě kaskády vodopádků, v malebném prostředí Vraních hor. Tuto lokalitu jsem znal již od dětství, ale na podzim roku 2020 jsem zde našel tyto krásné tvory poprvé. V průběhu několika dnů jsem se na lokalitu vracel v různých denních i nočních hodinách a vytvořil několik fotografií. Fotografoval jsem od země jedince lezoucí v barevném listí, mládě, které odpočívalo na hraně převisu mezi dvěma vodopádky a také tohoto jedince, který překonával potok po hrázi z opadaného listí. Zde jsem využil ubývajícího světla a nastavil jsem fotoaparát tak, aby dlouhý čas lehce rozmazal tok jednoho z vodopádků, který dopadal do tůně. Poté, co se mlok na několik desítek vteřin zastavil, stiskl jsem spoušť a vytvořil asi tři fotografie, z nichž pouze jedna byla povedená,“ popisuje autor.

Martin Ertner

Fotografování zvířat se věnuji přibližně 15 let, avšak svoji první zrcadlovku jsem si pořídil asi před 8 lety – starý Canon EOS 300D. Před čtyřmi lety jsem přešel na fullframe fotoaparát Canon EOS 6D, čímž se kvalita fotografií výrazně zvýšila. Od malička mne zajímali plazi a obojživelníci, kterým jsem se rozhodl věnovat i v rámci studia na Univerzitě Palackého v Olomouci. Věnuji se převážně zmijovitým hadům – evropským zmijím rodu Vipera a severoamerickým chřestýšům rodu Crotalus a Sistrurus, za kterými jsem několikrát cestoval na jihozápad USA – poprvé v roce 2016. V České republice se v rámci fotografie věnuji všem plazům a obojživelníkům, nejvíce však našemu jedinému jedovatému hadu – zmiji obecné (Vipera berus), kterou studuji i v rámci výzkumné činnosti od roku 2017.

Narodil jsem se v roce 1995 ve Vrchlabí a celý život žiji v Žacléři, na úpatí nejvýchodnějšího hřebene Krkonoš. Specializuji se na fotografování české i světové herpetofauny. Nyní se ve svém volném čase snažím spolupracovat s Krkonošským národním parkem v rámci studia zmije obecné (Vipera berus).

string(1) "1"