Vernisáž výstavy Czech Press Photo v Národním muzeu

27/04/2021

Termín vernisáže výstavy Czech Press Photo se posunul o několik měsíců. Hlavním důvodem jsou stále trvající restrikce vlády ohledně pandemie koronaviru. Czech Press Photo bude zahájeno v západní dvoraně Národního muzea 28. dubna v 18:00 prostřednictvím online vernisáže na sociálních sítích Czech Photo. Jakmile bude možné výstavu navštívit, budeme vás informovat. Výstava potrvá do října roku 2021. Představí se vítězné snímky soutěže doplněné kolekcí vybraných zásadních okamžiků 26. ročníku společně s výstavou zahraničních porotců a Grantem primátora.

Foto: Dan Materna

„Organizovat akci rozsahu Czech Press Photo v této nejisté době je velmi složité. Základní bylo rozhodnutí, zda vůbec výstavu uskutečnit. Přerušit 26 let trvající tradici bych však považovala za velkou chybu. Od listopadu tedy výstavu připravujeme, průběžně sledujeme aktuální situaci, která nám všechny plány postupně maří. Nakonec jsme společně s Národním muzeem stanovili termín dokončení výstavy 28. dubna a doufáme, že ji návštěvníci budou moci navštívit. Díky snímkům našich nejlepších fotožurnalistů si tak obrazově přiblíží a zrekapitulují uplynulý rok. Budu ráda, pokud se touto výstavou zahájí tradice nová – Czech Press Photo v Národním muzeu,“ komentuje Veronika Souralová, ředitelka Czech Photo.

Fotografií roku se stal snímek Romana Vondrouše z ČTK, který zachytil muže procházejícího dezinfekční bránou. Mezinárodní porota vybrala vítěze z více než pěti tisíc snímků od 288 autorů.

„Výstava Czech Press Photo je mimořádnou výstavou, která vznikala v mimořádné době a koná se v mimořádných prostorách Národního muzea. Jsem velice rád, že se výstavu podařilo uskutečnit a snad již brzy si ji budou moci prohlédnout naši návštěvníci společně s dalšími výstavami, které jsou pro ně připraveny v Národním muzeu,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

"Koronavirus způsobil i mediální pandemii. Postupně nás zaplavují další a další vlny nových zpráv, ve kterých je stále těžší se orientovat a jejich množství i obsah má neblahý vliv na psychiku každého z nás. Obavy a pocity úzkosti lidí byly do určité míry živeny i samotnými médii a různými influencery, ať už odbornými, nebo laickými, a to jednak množstvím zpráv o pandemii, jednak nadužíváním vojenských výrazů jako je boj nebo válka s koronavirem, oběti koronaviru, koronavirus útočí apod. Za dobu pandemie jsme takových výrazů od médií, vlády, veřejnosti nebo důležitých aktérů zaznamenali už více jak 1 milion. Rozumněji si již česká média počínala při odhalování nejrůznějších konspiračních teorií o vzniku koronaviru (např. že nemoc COVID-19 způsobují 5G sítě, za koronavirem stojí Bill Gates nebo že jde o čínskou či americkou biologickou zbraň), ale také při potírání různých nevědeckých, babských rad, jak COVID-19 léčit (česnekem, alkoholem, kloktáním či dokonce vysoušečem vlasů). "Lidová moudra" i díky tomu nemají ve společnosti žádnou velkou sílu (i když je jako třeba v případě pití desinfekce šíří samotný bývalý prezident USA D. Trump). Zato hlubší konspirační teorie o původu a šíření viru jsou podle dat i v českém prostředí důležitým jevem zhoršujícím stav epidemie, se kterým je i v médiích nutné opatrně, ale neústupně pracovat a napomáhat mírnit mediální pandemii," popisuje situaci Newton media.

Výstavu Czech Press Photo doplní výstava Tři pohledy, kde se představí výběr snímků zahraničních porotců. Tato výstava byla instalována v galerii Czech Photo Centre v době lockdownu a k vidění byla pouze online. Představí se Joe Klamar, Chris McGrath a Nicole Tung, kteří ve své fotografické kariéře byli přítomni zásadním okamžikům novodobých světových dějin.

Jedním z vystavených souborů bude cyklus Pražské panoptikum od Jana Rasche, který s ním zvítězil v kategorii Grant Prahy v roce 2019. Autor dokumentoval centrum přeplněně turisty, poté s příchodem pandemie koronaviru dostal jedinečnou možnost zaznamenat naprostý opak.

Fotografie byly přihlašovány elektronicky v průběhu měsíce září 2020. Odborná mezinárodní porota pracovala ve dnech 14. až 15. října v galerii Czech Photo Centre ve složení Joe Klamar z Agence France-Presse, reportážní fotografka z USA Nicole Tung, australský fotograf Chris McGrath z Getty Images, český fotograf Herbert Slavík a šéf fotobanky ČTK Petr Mlch.

Výstava bude otevřena dle vládních nařízení v prostorách dvorany Národního muzea a potrvá do října 2021. Otevírací doba: každý den 10.00–18.00. Cena vstupenky je 200 Kč pro dospělého, snížené vstupné je 120 Kč, rodinné vstupné 2+2 je 450 Kč, školní skupina nad 10 osob je 100 Kč jeden student a pedagogický doprovod je zdarma.

Další informace a jednotlivé fotografie naleznete na www.czechphoto.org.

Kontakty a další informace:
Public relations – Anna Vacková, +420 777 093 690, vackova@czechphoto.org
Národní muzeum: MgA. Šárka Bukvajová – Vedoucí Oddělení vnějších vztahů Public relations, M: +420 724 412 255, E: sarka.bukvajova@nm.cz

Soutěž a výstavu CZECH PRESS PHOTO 2020 pořádají:

Czech Photo, o.p.s., a Národní muzeum

za finanční podpory hlavního města Prahy

Hl. m. Praha

pod záštitou Ministerstva kultury ČR a primátora Prahy

Generální partner: Trigema

Partneři: Koupelny Ptáček, Cewe, eContest, Siko, Renomia, Cushman & Wakefield, Berlitz, Cobra, Pictoart, Canon, Eizo, Samsung, Laufen, Nielsen, Soliter, Olympus, NEWTON Media, VDV – Nadace Olgy Havlové, UNHCR, FotoŠkoda, Fakulta sociálních věd UK

Hlavní mediální partneři: MAFRA, a. s., a Český rozhlas 1 – Radiožurnál

Mediální partneři: Reflex, ČTK, National Geographic, Prima Zoom, Lidé a Země

Tisková zpráva ke stažení ve formátu .docx

string(1) "1"