Série měsíce března – Lukáš Bíba – Kříže na Staroměstském náměstí

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
20/04/2021

Nová kategorie Série měsíce již zná svého vítěze. Stal se jím Lukáš Bíba z mediálního domu Economia, který zachytil akci spolku Milionu chvilek pro demokracii, který na Staroměstském náměstí udělal tisíce křížů za oběti koronaviru. Pro tisíce lidí se náměstí stalo pietním místem. Více přímo od autora.

„Když 22. března spolek Milion chvilek na Staroměstském náměstí namaloval tisíce křížů, aby upozornil na téměř 25000 obětí nemoci Covid-19. Myslel jsem, že jen klasicky vyfotím pár fotek pro noviny a bude hotovo, ale nedalo mi to. Během dne jsem se na místo vrátil, protože jsem čekal, že budou odpoledne kříže odstraňovány. To se nestalo. Lidé, kteří ztratili někoho blízkého, začali k jednotlivým křížům nosit květiny a svíčky či křídou psát jména a vzkazy. Z jednorázové akce se tak stalo pietní místo, které se každým dnem stávalo silnějším. Proto jsem se i já téměř každý den až do začátku dubna snažil zachytit tuto výjimečnou atmosféru. Některé momenty bylo velmi náročné fotit. Situace mi připomínala focení v nemocnicích, zejména moment, když se rodina přijde rozloučit s umírajícím příbuzným. Na Staroměstské náměstí přicházeli lidé na své blízké zavzpomínat, ale byla spousta emocí a hranice kdy fotit či nefotit velmi tenká,“ popisuje autor.

Lukáš Bíba

Fanoušek skupiny U2 a lezec, který od dětství ani nefotil, ani netoužil být fotografem. Ještě na rumburském gymnáziu chtěl učit geografii. Po studiích na Přírodovědecké fakultě UK ale potkal po koncertě U2 své budoucí kolegy, a tím začala jeho profesní kariéra v médiích. Působil v redakcích iDNES.cz, MF DNES a nyní již několik let pracuje ve vydavatelství Economia. Spolupracuje s projektem Creative Mornings a organizací Člověk v tísni, pro kterou fotí filmový festival Jeden svět. Je aktivní uživatel twitteru a instagramu. Je držitelem titulu Fotografie roku 2019 v soutěži Czech Press Photo.

Ve fotogalerii níže uveřejňujeme další dvě porotou nejvýše hodnocené série:
David Neff / Seznam Zprávy – Covid, Petr Zewlák Vrabec – Minuta ticha za oběti covidu

string(1) "1"