Příběh fotografie – Vojtěch Herout – Předsunutá jednotka

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
13/04/2021

Foto: Vojtěch Herout

„Z pohledu člověka více než rok uzavřeného v koronavirovém osamocení to zní skoro neuvěřitelně, ale v říjnu 2020 jsem vedl krajinářský fotografický workshop. Už jsme ani nemohli všichni sedět u jednoho stolu, protože opatření po létě opět začala přitvrzovat, ale fotit v krajině se dalo. A právě během tohoto workshopu vznikl vybraný snímek.

Chtěl jsem účastníkům na skupince hub na kmeni ukázat, že i širokoúhlým objektivem se dá na zamlžený les nahlížet jinak než na celek. Vždy je dobré vyzkoušet více úhlů pohledu. Nakonec jsme kolem stromu strávili dohromady plodnou hodinku.

A protože všichni máme rádi pocit, kdy se nám podaří "zabít víc much jednou ranou". I mě potěšilo, že tato fotografie s houbami mohla posloužit – vzhledem k dynamickému rozsahu scény byla večer ideálním učebním materiálem, na kterém jsem demonstroval možnosti nejmenovaného editačního softwaru,“ popisuje autor fotografie.

Vojtěch Herout

Vystudoval jsem Krajinné inženýrství na ČZU v Praze, ale už během pobytu v Londýně (2006-2008), který jsem na studia navázal, jsem se vrhl na fotografickou dráhu. Ve Velké Británii ještě coby zaměstnanec, ale od roku 2009 v Čechách už na volné noze.
Mám opravdu široké spektrum zaměření: od interiérů, přes reportáže až k portrétům. A když se mě někdo ptá, co dělám ve volných chvílích, tak s nadsázkou odpovídám, že "když nefotím, tak fotím".
A právě během těch volných chvilek vzniká většina mých snímků krajiny a přírody.

string(1) "1"