Podcast Zvětšenina: Do Dubí jsem bez pistole nikdy nejel, i když jsem z ní nikdy nevystřelil – Jaroslav Kučera

9/04/2021

Hostem druhého dílu podcastu Zvětšenina je fotograf Jaroslav Kučera. Jeho kariera začala na konci šedesátých let, kdy společně s přáteli na koleji založili Fotoklubu Strahov. V podcastu uslyšíte, jak je možné přežít vazbu ve dvanácti lidech na cele pro tři, jak se seznámit s prostitutkami a zapadnout, a hlavně jak je důležité dokumentovat lidské příběhy.

Během minulého režimu se několikrát dostal k focení zásadních politických událostí – pohřeb Jana Palacha, demonstrace proti režimu a také zaznamenal průběh převratu v roce 1989. Za focení skončil dvakrát ve vazbě. Tuto zkušenost zpětně hodnotí jako zásadní ve svém životě, ačkoliv byl podle svých slov „rozsekaný na sračku“.

Jaroslav Kučera je předně fotografem lidských příběhů a jeho zásadním tématem se staly Sudety, které začal dokumentovat v devadesátých letech pro časopis Reflex. Nyní připravuje knihu o Mělnické vinárně, kterou navštěvovala velmi rozmanitá společnost. Do Mělnické chodili například – malíř Josef Vyleťal, spisovatel Arnošt Vaněček, nebo literární kritik a signatář Charty 77 Jan Lopatka a mnoho dalších.

Více přímo v podcastu Zvětšenina, který vzniká za podpory ČTK a Czech Photo, a to jednou za čtrnáct dní. Poslouchat můžete v aplikaci Spotify či Apple podcast.

Foto: Jaroslav Kučera

string(1) "1"