Příběh fotografie – Jan Stria – Mořský vysavač

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
24/03/2021

Máme tu jubilejní pátý ročník soutěže Czech Nature Photo a opět nebudou chybět příběhy fotografií. Jako první představíme příběh z nové kategorie Zvířata ve svém prostředí, která vznikla ve spolupráci se Zoo Praha. Příběh pochází z pera držitele titulu Fotografie roku 2019 Jana Strii. Více se dozvíte v článku.

Foto: Jan Stria

„Snímek „Mořský vysavač“ jsem vyfotil při potápění na nádech v jedné kouzelné zátoce na jihu Egypta. Vznikl při stejném výletu jako fotografie trnuchy „Snídaně v trávě“, s kterou jsem vyhrál v roce 2019.

K Rudému moři na jihu Egypta jsme se s kamarády vydali potápět se na nádech v krásných vodách, proplouvat jeskyněmi, obdivovat korály a v neposlední řadě za bohatým podmořským životem. Spatřit Dugonga byl sen nás všech. Každý den jsme vstávali velmi brzo, do vody jsme se vždy dostali s východem slunce. Několik prvních dnů jsme pozorovali želvy, sépie, trnuchy a spoustu dalších živočichů, ovšem Dugonga jsme neviděli. Každý den se snižoval počet freediverů ochotných brzy ráno vstávat a téměř na konci pobytu jsme zbyli jen tři. A měli jsme štěstí, Dugonga jsme mohli pozorovat při jeho ranní pastvě. Někdy se mu také říká „Mořská kráva“, protože se živí především mořskou trávou. Bylo to velmi neobyčejné setkání.

Kromě fotografování krajiny, zvířat a makra se zabývám i sportem, kam patří i freediving, potápění na nádech. Rád své zájmy kombinuji a již tak vzniklo mnoho fotografií, i z podvodní říše,“ popisuje autor.

Jan Stria

Fotograf, dobrodruh, cestovatel a milovník přírody Jan Stria pochází z malebného Podkrkonoší, kam se ze svých četných cest stále rád vrací. Jeho fotografie zná široká veřejnost díky několika výstavám a jeho jméno je také velmi dobře zapsáno na fotografických serverech v České republice i v zahraničí. Snové fotografie z jeho dílny pravidelně vyhrávají fotografické soutěže a můžete se s nimi setkat i na titulních stranách zahraničních časopisů. V roce 2019 se stal absolutním vítězem v soutěži Czech Nature Photo s fotografií “Snídaně v trávě”. V následujícím roce obdržel celkem 4 nominace a vyhrál kategorii “Rostliny a houby (volně rostoucí)”.

Fotografická tvorba spojená s výlety a cestováním je pro něj koníčkem i únikem od každodenní reality. Rád ale posouvá své hranice i do dalších žánrů, a vzhledem k všestrannému talentu najdeme v jeho portfoliu nejen překrásné snímky krajiny a působivé záběry z říše zvířat, ale i portréty a makra. Pro jedinečnou atmosféru, kterou jeho fotografie vyzařují, autor neváhá obětovat veškeré pohodlí a tím dát svým snímkům osobitost a „duši“, tedy to, co činí rozdíl mezi fotografem a majitelem fototechniky.

string(1) "1"