Foto měsíce února 2021

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
18/03/2021

Titul fotografie měsíce února, který se vyznačoval pandemií koronaviru a sněhovou kalamitou, získal od správní a dozorčí rady Czech Photo snímek BĚŽKAŘI NA KARLOVĚ MOSTĚ Jana Mihalička /Seznam Zprávy/. Více se dozvíte v článku.

Samozřejmě pokračujeme se zveřejňováním 15. nejlépe hodnocených fotografií, které najdete dole ve fotogalerii.

Foto: Jan Mihaliček / Seznam Zprávy / 400 ASA

„Fotka běžkařů na Karlově mostě byla jedna z prvních v mém novém působišti, tedy kterou jsem pro Seznam Zprávy udělal. Nastoupil jsem v době covidové, a tak jsem nečekal, že tak brzy budu fotit hromadnou akci. I když tentokrát to byla spíš přesilovka fotografů na běžkaře. Bylo mi jasné, že fotografií z mostu bude všude hodně, proto se nabízely dvě varianty, jak to pojmout. Buď hledat nějaký netradiční úhel pohledu, nebo opačně zkusit tu největší klasiku a mít tam jak Karlův most, tak i Pražský hrad a pochopitelně běžkaře - pokud možno v čisté kompozici. Samozřejmě, že jsem tam taky nechtěl mít žádné fotografy. To byl asi ten největší úkol. No výsledek byla nakonec ta klasika. Podle mě nejlíp korespondovala se záměrem celé běžkařské akce, kdy mi jeden z lyžařů řekl, že si pamatuje staré fotky z Prahy, kde lidi pod Karlovým mostem bruslí a chtěl si vytvořit taky takovou výjimečnou vzpomínku. Myslím, že dobrá novinářská fotka, by měla být co nejvíc čitelná na první pohled. Aby nebylo potřeba moc vysvětlovat. Tady se to podařilo. Když se někdo za několik let na takovou fotku podívá, tak mu bude stačit jediná informace navíc. A to letopočet. Pak si řekne: jo to bylo tenkrát v roce 2021, kdy bylo tolik sněhu v Praze, že se dalo běžkovat i na Karlově mostě,“ popisuje vznik snímku autor.

Jan Mihaliček

Fotografické začátky Jana Mihalička (1965) spadají do doby před rokem 1989. Fotografoval především komunitu kolem československého skateboardingu a snowboardingu a od roku 1987 spolupracoval s několika samizdatovými projekty. Od prosince 1989 působil jako fotoreportér Lidových novin. Fotografoval nejen v Československu, ale i v mnoha dalších zemích světa. Po odchodu sovětských vojsk procestoval s Jaromírem Štětinou Afghánistán, aby vytvořili sérii reportáží, jimiž jako první odhalili do té doby nepotvrzenou existenci ruských zajatců z afghánské války v Pákistánu. Prvních humanitárních cest do válečné Jugoslávie a do Náhorního Karabachu se zúčastnil s Nadací Lidových novin, z níž postupně vznikla respektovaná organizace Člověk v tísni. V roce 1994 patřil k členům přípravného týmu zpravodajského časopisu Týden a byl jedním z jeho fotografů. Za reportáž ze zatopené Ostravy v roce 1997 získal 1. cenu v soutěži Czech Press Photo. Zabývá sociální tematikou jako fotograf i jako kameraman. Volnou fotografickou tvorbou rozvíjí především klasický černobílý dokument v duchu tradic humanistické fotografie. Je členem spolku 400 ASA. Nyní pracuje jako fotograf v Seznam Zprávy.

Ve fotogalerii najdete snímky, které byly nejlépe hodnoceny porotou:
Michal Šula – Mafra, Ondřej Deml – ČTK, Roman Vondrouš – ČTK, Martin Divíšek – EPA, Lukáš Bíba – ECONOMIA, Ondřej Hájek – ČTK, David Taneček – ČTK, Michal Fanta - Deník, Lukáš kaboň – Deník, Garbiel Kuchta – Deník N, Slavomír Kubeš - ČTK

string(1) "1"