Venkovní výstava Nežádoucí okamžiky doputovala do Nových Butovic

17/02/2021

Díky spolupráci Czech Photo o.p.s, České tiskové kanceláře a Prahy 13 zakončí svou tour venkovní výstava Nežádoucí okamžiky na korzu v Nových Butovicích. Výstava se zaměřuje na manipulaci a cenzuru ve fotožurnalistice. Oficiálního zahájení se účastnili zástupci ČTK: šéfredaktorka Radka Marková, šéfredaktor fotobanky Petr Mlch, Veronika Souralová ředitelka Czech Photo a starosta městské části Praha 13 David Vodrážka. Výstava bude pro veřejnost přístupná od středy 17. února do 15. března.

Foto: Czech Photo

„Kultura je na tom v době pandemie velice špatně a v galerii Czech Photo Centre se snažíme, aby i v čase zavřených galerií místní lidé neztratili kontakt s uměním. Proto jsme rádi, že se spolupráce s ČTK již potřetí povedla a můžete představit venkovní expozici Nežádoucí okamžiky. Pokud budete pokračovat korzem dále narazíte i večer na rozsvícenou galerii, kde můžete přes výlohu nahlédnout na výstavu Fragmenty metropole Romana Vondrouše,“ popisuje Veronika Souralová.

Venkovní expozice s názvem Nežádoucí okamžiky čerpá zejména z bohatého fotografického archivu ČTK, ale také dalších zdrojů. Veřejnosti představuje slavné i méně známé snímky, které byly v minulosti z ideologických důvodů retušovány či po určité období zakázány. Výstava částečně vychází z knihy Zakázané dějiny ve fotografiích ČTK, kterou před 20 lety připravil s Hanou Řehákovou tehdejší šéfredaktor obrazového zpravodajství ČTK Dušan Veselý, který se podílel i na přípravě expozice.

Výstava na 134 fotografiích ukazuje jednotlivé etapy moderních českých dějin prostřednictvím snímků, které bylo v určitých historických epochách zakázáno publikovat. Největší část je věnována období komunismu, k vidění jsou ale také snímky předválečné či z období druhé světové války. Svébytný prostor je pak věnován fotografiím retušovaným či jinak výrazně upraveným, včetně ukázek podobných praktik v zahraničí.

Výstava o fotomanipulaci volně navazuje na fotografické expozice, které ČTK připravila v předchozích dvou letech. Ke stému výročí republiky a založení ČTK uspořádala předloni putovní výstavu Okamžiky století, v roce 2019 pak k 30. výročí pádu komunistického režimu výstavu Okamžiky sametové revoluce. Ta měla stejně jako letošní výstava premiéru na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. ČTK je jedním z hlavních mediálních partnerů tohoto festivalu.

Více o výstavě: www.ctk.cz/nezadouci-okamziky/

string(1) "1"