Příběhy fotografií – Jaroslav Novák – Loučení s koronou

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
3/02/2021

Jedna z nejvíce diskutovaných akcí loňského léta se odehrála na Karlově mostě. Ke stolu, který měřil půl kilometru zasedly stovky lidí a slavily vítězství nad pandemií. Situaci zachytil Jaroslav Novák z agentury TASR, který za snímek získal třetí místo v kategorii Aktualita a také cenu diváku magazínu Lidé a země. (Snímek byl vyjmutý ze série)

Foto: Jaroslav Novák / TASR

„Celá reportáž a snímek vznikl víceméně náhodou. Do Prahy mě vyslala agentura TASR – Tisková agentura Slovenské republiky, původně jsem jel dokumentovat jiné téma, ale právě zde jsem se dozvěděl o akci na Karlově mostě. Novinářská zvědavost mě donutila se na akci vydat. Dorazily stovky lidí, kteří si ke stolu přinesly svoje jídlo a nápoje a začaly se symbolicky loučit s protiepidemickými opatřeními ohledně koronaviru. Na focení jsem měl málo času, tak jsem začal fotit celky a teprve poté jsem se zaměřil na lidi, kteří se bavili. Oceněnou fotografii jsem vyfotil na konci mostu, kde zrovna hráli hudebníci a okolo nich se bavili desítky lidí. Abych tento záběr z nadhledu mohl pořídit, pomohl jsem si monopodem, který zajistil, že do snímku vešlo co nejvíce. Poté jsem běžel na věž, kde jsem pár minut před zavřením prosil personál, aby mě ještě pustil nahoru pořídit celkový záběr, který dokončil celou reportáž,“ popisuje autor.

JAROSLAV NOVÁK

Jaroslav Novák se narodil v roce 1986 v Bratislavě, kde studoval grafický design a poté mediální komunikaci v Trnavě. Mnoho let pracoval jako grafik a komerční fotograf. V roce 2018 odešel do agentury TASR, kde pracuje jako foto a video reportér pro domácí a zahraniční zpravodajství.

string(1) "1"