Příběh fotografie – Martin Veselý – Uzavřená zoo

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
29/01/2021

Další příběh fotografie pochází z kategorie Člověk a životní prostředí. Fotoreportér Martin Veselý, který získal třetí místo, zachytil atmosféru v zavřeném Safari parku ve Dvoře Králové. Více se dozvíte přímo od autora.

Foto: Martin Veselý

„Koronavirová epidemie si vyžádala sérii přísných opatření i v Safari parku Dvůr Králové, který byl od poloviny března pro návštěvníky uzavřený. Dne 28. 3. 2020 jsem se vydal do Safari parku na reportáž prázdné zoo bez návštěvníků a zároveň zde nafotografoval snímky ošetřovatelů v rouškách při krmení zvířat. Nejdříve jsem začal fotografovat krmení mláďat výra afrického, poté jsem zamířil do zimoviště pelikánů, volavek, marabu a dalšího ptactva. Právě zde vznikl jediný snímek z krmení mláděte čápa marabu. V nečekanou chvíli nade mě vylétla volavka obrovská, což jsem opravdu nečekal, a v okamžiku leknutí jsem pořídil pouze tento snímek. Poté jsem ještě fotografoval krmení lemurů a Safari parku bez návštěvníků. Vznikly tak další zajímavé momentky zvědavých zvířat, které jako by byly šťastné, že zase vidí návštěvníka. Po dalších čtyřech měsících jsem se vrátil do Safari parku z jiných důvodů – kolaps dopravy ve městě a přeplněná parkoviště i mimo nich. Dne 5. srpna zde totiž po 10 letech padl návštěvnický denní rekord 9700 návštěvníků. Nyní je z důvodů špatné epidemiologické situace znovu Safari park Dvůr Králové na neurčitou dobu uzavřen,“ popisuje autor.

MARTIN VESELÝ

Se narodil v roce 1977 v Hradci Králové. První fotografické začátky byly v roce 1999. Přes osm let je fotoreportérem MF Dnes a Lidových novin. Pracuje také na svých komerčních a dokumentárních projektech. Od roku 2014 spolupracuje s Leteckou záchranou službou Královéhradeckého kraje. Je držitelem několika ocenění v soutěži Czech Press Photo, Czech Nature Photo, Via Lucis 1989-2009. Záliby mimo fotografii jsou wakeboarding, horské kolo, horolezectví, snowboarding.

string(1) "1"