Foto měsíce prosince 2020

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
25/01/2021

S fotkou měsíce roku 2020 se rozloučíme stylově snímkem Michaely Říhové z ČTK, která zachytila oslavy příchodu nového roku na sídlišti. Za snímek získala titul Foto měsíce prosince od správní a dozorčí rady Czech Photo. Více se dozvíte v článku.

Foto: Michaela Říhová / ČTK

„Byla to má poslední fotka, poslední akce „covidového“ roku 2020. Přemýšlela jsem, jak nejlépe zachytit konec tohoto prazvláštního roku. Protože byl nouzový stav a z něj vyplývající zákaz vycházení, rozhodli jsme se se šéfem zpravodajství v ČTK, že udělám oslavu příchodu Nového roku někde na sídlišti. Šlo o to zachytit fenomén, kdy jsou v tento den lidé doma, že zkrátka slaví jinak. Silvestr jsem v centru Prahy fotila už mnohokrát a vlastně ho ani nemám ráda. Hluk, chaos, tlačenice, všude kolem opilci a taky obava, aby mi někdo neukradl fototechniku. Letos to ale bylo jiné. Ještě chvíli před půlnocí se vůbec nezdálo, že něco vyfotím. Jižní Město bylo liduprázdné. V ulicích byly jen hloučky policistů kontrolujících dodržování zákazu vycházení. Okna bytů na sídlišti byla temná, zastíněná žaluziemi, nic se v nich neodehrávalo tak, jak jsem doufala. Zalitovala jsem svého rozhodnutí, že přeci jen nejsem v centru. Úderem půlnoci ale začali lidé vykukovat z oken paneláků a na balkonech s rachejtlemi nebo prskavkami příchod nového roku – tak jak je to i na mé fotce – komorně a v klidu oslavili. Byl to zvláštní pocit – stát na jindy rušné silnici největšího českého sídliště v posledních sekundách starého roku úplně sama,“ popisuje autorka.

Michaela Říhová

Narodila jsem se v roce 1974 v Hodoníně. Od dětství, kdy jsem dostala svou první zrcadlovku, mě baví fotit živou reportáž. Po studiu fotografického učiliště jsem chodila na Střední uměleckou školu grafickou. Do Prahy jsem přišla v roce 1995 na konkurz do MF Dnes jako fotolaborantka. Poté, už jako fotoreportér, jsem pracovala ve Večerníku Praha, dalších 11 let v deníku Právo. Od roku 2018 jsem v ČTK, kde fotografuji veškeré zpravodajství včetně politiky, kultury či mé oblíbené fotoreportérské disciplíny sportu.

string(1) "1"