Příběh fotografie – Lenka Klicperová – Turecká invaze

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
18/01/2021

Jeden z dalších příběhů pochází z pera novinářky Lenky Klicperové. Za svou sérii Turecká invaze získala cenu UNHCR (Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky). Jak probíhala invaze, se dozvíte v článku.

Foto: Lenka Klicperová

„Ve středu 9.10.2019 začala turecká invaze do severovýchodní Sýrie, do oblastí ovládaných Kurdy. Seděly jsme tehdy s mou parťačkou Markétou Kutilovou v divadle na předávání cen OSA. Součástí ceremoniálu byly také hudební vystoupení českých a slovenských zpěváků a zpěvaček. Na konci zazněla také píseň Bratříčku, zavírej vrátka. Seděly jsme v tu chvíli kus od sebe, ale obě jsme měly v očích slzy a bylo jasné, že zítra odjedeme.

Operace Turecka proti Kurdům byla nazvána Pramen míru. Začala masivním bombardováním a ostřelováním města Serekaniye. Přes hranici se začaly na kurdská území valit hordy Tureckem najatých radikálů na špinavou pozemní práci. Civilní obyvatelstvo začalo z míst, která byly dosud jejich domovy a nyní se proměnily na krvavou frontovou linii, prchat. Během pár dní se z nich stali uprchlíci, žijící u příbuzných nebo ve stanech v narychlo budovaných táborech. Invazi umožnila dohoda mezi Tureckem a USA, které z pohraničí stáhly svoje jednotky a daly tak Turkům volnou ruku k agresi. Turecko bylo během invaze obviněno mnohokrát z porušování lidských práv a násilí na civilistech. Zabraná území spravují dodnes, mezinárodní společenství se omezilo na pár slovních reakcí.

Ta cesta byla jedna z nejtěžších v našich životech (to jsme ještě nevěděly, že přijde Náhorní Karabach na podzim 2020, skoro přesně rok poté). Lidského utrpení bylo všude tolik, že jsme se s tím těžko vyrovnávaly. Poprvé jsme také zažily totální kolaps státní správy, chaos, nedostatek informací, podle kterých se dá správně rozhodovat. V jednu chvíli zmizeli všichni západní novináři, protože se rozšířila zpráva, že přichází Asad. My zůstaly. Snažily jsme se burcovat veřejnost, kterou dění v Rožavě zajímalo, ale stejně to nebylo nic platné, svět se dál řídí svými geopolitickými zájmy a Kurdové jsou příliš bezvýznamní. Přesto je to pro nás jako novinářky stále prioritou – ukazovat na bezpráví a pojmenovávat zlo. Současná doba přeje spíše relativizování všeho, ale na čisté svědomí nelze rezignovat,“ popisuje autorka.

LENKA KLICPEROVÁ

Novinářka a fotografka. Začínala jako zpravodajka, od roku 2004 do roku 2018 šéfredaktorka časopisu Lidé a Země. Pracovala v řadě afrických zemí, od Angoly přes Namibii, Nigérii, Tanzanii, Keňu, Etiopii, Mali, Burkinu Faso, Čad, Niger či Demokratickou republiku Kongo. Několikrát navštívila jako reportérka Afghánistán. Dostala se také do Somálska sužovaného několik dekád trvající válkou.

string(1) "1"