Příběh fotografie – Monika Řeháková – Skrze

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
15/01/2021

Již několik let je partnerem soutěže Czech Press Photo firma Canon. Ta uděluje cenu mladým talentům do 23 let. Letos mezinárodní porotu ohromil portrét s optickou iluzí Moniky Řehákové. Jak může pod tlakem vzniknout zajímavý snímek od mladé autorky se dozvíte v článku.

Foto: Monika Řeháková

„Byl pozdní večer úterý 16. června, kdy mi spolužačka napsala vystrašenou zprávu, že si až nyní všimla pokynů a úkolů k přijímacímu řízení, které se konalo ve čtvrtek. Bála se, že za dva dny nestihne vytvořit požadovaný námět na film, video a fotografický soubor, který na magisterské studium na JAMU požadují. Brzy jsem jí dodala patřičnou míru empatie a pochopení, neboť jsem díky své nezodpovědnosti měla ten samý problém. A tak nastala cesta k vytvoření této fotografie, díky níž jsem celých 48 hodin nešla spát. Ještě tu noc jsem začala vymýšlet projekty. Na stole jsem měla notebook, vodu, kávu, sešit a měkkou tužku na skicování svých nápadů. Při přemýšlení si často hraju s věcmi kolem sebe. Zrovna jsem tužkou oťukávala džbán s vodou, kdy jsem si povšimnula optické iluze, která při pohledu na plný džbán a tužku za ním vzniká. A tak jsem vymyslela koncept vítězné fotografie. Nebyla jsem si jista, jestli vše bude fungovat podle mých představ, takže jsem si pomocí skleniček a přimhouřeného oka zkoušela, jak moc je fotografie reálná. S drobnými úpravami jsem dospěla k finální skice, kterou jsem se rozhodla následující den realizovat. Měla jsem ale velký strach, že během jednoho odpoledne, které jsem na fotografování měla vyhrazené, neseženu modelku pro tento projekt a rovněž, že se neuvolní náš školní ateliér, který měl rezervovaný někdo jiný. Proto jsem měla v záloze náhradní (trochu slabší) koncept. K mému velkému štěstí si modelka Anna Keprdová vyhradila svůj čas a spolužačka mi přenechala rezervovaný ateliér. Díky těmto všem krokům mohl vítězný snímek vzniknout a já se (nejen) díky němu dostala na magisterské studium Audiovizuální tvorby a divadla,“ popisuje vznik fotografie Monika Řeháková.

Monika Řeháková

se narodila roku 1997 a do svých 19 let žila v Ústí nad Orlicí, kde vystudovala Užitou fotografii a média na Střední uměleckoprůmyslové škole. Po ní získala titul bakalář umění v oboru Audiovizuální tvorba a divadlo na JAMU v Brně, kde společně s Reklamní fotografií na UTB ve Zlíně pokračuje v magisterském studiu. Fotografii vnímá jako médium skrze které může člověk vizualizovat své myšlenky a pocity, a díky ní může předat určitou informaci. Tvorba mladé autorky není zcela zaměřena na jeden konkrétní žánr, stále experimentuje a hledá kouzlo v jednotlivých přístupech.

string(1) "1"