Roman Vondrouš představuje v Czech Photo Centre cyklus Fragmenty metropole

15/01/2021

Držitel titulu Fotografie roku 2020 Roman Vondrouš z agentury ČTK představí v galerii nejnovější soubor Fragmenty metropole. Už od prvního dne vyhlášení nouzového stavu se začal autor věnovat dokumentování této neobvyklé situace, která zasáhla i Českou republiku. Výstava v galerii Czech Photo Centre bude probíhat podle nařízení vlády a aktuálního vývoje pandemie koronaviru. Vernisáž výstavy a představení snímků budou online v pondělí 18. ledna 2021.

Úvodní foto: Roman Vondrouš / ČTK

Výstava navazuje na soubor Fragmenty metropole, který byl v roce 2010 oceněn stipendiem pražského primátora v soutěži Czech Press Photo. Vondrouš se svým výjimečným citem pro barvu hledá ve vylidněné Praze detaily a neobvyklé situace.

„V březnu 2020 pandemie koronaviru dorazila do České republiky a vláda přistoupila k vyhlášení nouzového stavu. Ulice většiny měst se vyprázdnily a to byla příležitost pro fotografy k zachycení záběrů všeobecně tíživé atmosféry. Ani na okamžik jsem neváhal a vyrazil do pražských ulic zachycovat tuto historickou událost. Nejdříve jsem fotografoval hlavně v centru Prahy, ale po několika dnech mě napadla myšlenka, že bych mohl navázat na můj fotografický cyklus Fragmenty metropole, který vznikal kolem roku 2010 především na pražských sídlištích. A tak od začátku pandemie jsem doslova každodenně zaznamenával tuto nezvyklou dobu. Nejvděčnější náměty jsem samozřejmě nacházel na tradičních místech v Praze. Karlův most, Hradčanské náměstí a vlastně celá stará Praha jsou pro fotografy takříkajíc ikonickými místy. Nezapomínal jsem však ani na okrajové části města, protože situace s koronavirem se v jindy životem tepající metropoli zásadním způsobem promítla i zde,“ popisuje vznik souboru autor.

Druhá část výstavy se bude věnovat portrétům cestujících ve vagonech metra ve stanici Vyšehrad. Fotograf využil paprsky zapadajícího slunce, které v podvečer na několik málo okamžiků proudí do vestibulu stanice. Kombinace světla s výrazy cestujících v rouškách nebo v respirátorech vytvořily zajímavý soubor.

„Z upřených pohledů pasažérů mnohdy až mrazilo, jako by si vozili jakési vlastní životní příběhy. Často jsem si pokládal otázku – o čem každý z nich v ten moment asi přemýšlí, jak každého z nich tato těžká doba asi zasáhla?“ popisuje druhý soubor Roman Vondrouš.

Roman Vondrouš se narodil v roce 1975 v Pardubicích, absolvoval magisterský program Institutu tvůrčí fotografie při Slezské univerzitě v Opavě. Nyní na stejné univerzitě pokračuje jako doktorand. Pracuje již řadu let jako fotoreportér České tiskové kanceláře. Je laureátem první ceny v prestižní mezinárodní soutěži World Press Photo 2013 v kategorii Sport a několikanásobným držitelem ocenění v národní soutěži Czech Press Photo včetně titulu Fotografie roku.

Výstava bude otevřena dle nařízení vlády. Oficiálně se „otevře“ 18. ledna a potrvá do 28. února. V případě, že bude galerie otevřena, platí následující otevírací doba: úterý až pátek vždy od 11.00 do 18.00 hodin a o víkendu od 10.00 do 18.00 hodin. Základní vstupné činí 80 a snížené 40 korun. Galerie Czech Photo Centre se nachází 100 metrů od stanice metra Nové Butovice na adrese Seydlerova 2835/4, Praha 5

Kontakty a další informace: www.czechphoto.org

Public relations: Anna Vacková, +420 777 093 690, vackova@czechphoto.org

Záštita výstavy: Ministerstvo kultury ČR a Praha 13

Generální partner: Trigema

Partneři: ČTK, Cewe, Samsung, Ptáček koupelny, Soliter Parket, Siko, Laufen, Fomei, Newton Media, Cobra

Hlavní mediální partner: Mafra a iDnes.cz

Mediální partneři: Reflex, Dab Praha, Prima Zoom, National Geographic, Prague TV, Lidé a Země

Tisková zpráva ke stažení ve formátu .docx

string(1) "1"