Příběhy fotografií – Richard Dömös – Sluneční hodiny

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
8/01/2021

Dnes vám představíme vítěze kategorie Sport – Richarda Dömöse, který zachytil BMX jezdce ve slunečních hodinách. Jak snímek vznikal, se dozvíte v článku přímo od autora.

Foto: Richard Dömös

„Snímek Sluneční hodiny vznikl v Bratislavě ve skutečných slunečních hodinách s jezdcem BMX Michalem Kovačovičem. Lokalitu jsem měl vybranou už dlouho, ale pořád mi něco chybělo. Pak jsem na instagramu viděl instastory, kde Michal předváděl triky právě zde a věděl jsem, že je to ono! Výsledný snímek se mi okamžitě objevil v hlavě. Hned jsem mu napsal a domluvili jsme spolupráci. Dva dny jsem chodil k hodinám, hledal správnou kompozici a zkoušel jsem různé úhly záběru. Když přišel domluvený den focení, byl jsem připravený. Přesně jsem věděl, jak bude záběr zpracovaný. Fotka vznikla z nadhledu ve výšce šesti metrů, kde byly použity dva blesky. Pomáhali mi dva asistenti se světly a organizací. Nejdůležitější bylo zachytit Michala v tom správném okamžiku, kde jsem ho zachytit chtěl. Situaci nám trochu komplikovala tma. Když zapadlo slunce, Michal na dráhu téměř neviděl. Musel jsem zaparkovat auto přímo před hodiny a dráhu tak nasvítit. Díky precizní přípravě jsme záběr vyfotili za pár hodin. Ve snímku jsem chtěl vystihnout – jednoduchost, souměrnost a rovné linie. Tento efekt se podařil právě díky perfektnímu nasvícení,“ popisuje fotograf.

Richard Dömös

Richard Dömös se fotografii aktivně věnuje více než deset let. Specializuje se zejména na uměleckou, reportážní a sportovní fotografii. Je několikanásobných finalistou a trojnásobným vítězem Slovak Press Photo. Zvítězil v kategoriích – Reportáž, Portrét a Sport. V Czech Press Photo zvítězil v kategorii Sport a získal třetí místo v kategorii Portrét. Podílel se na projektu digitalizace kulturního dědictví Slovenska. Externě spolupracuje s několika reklamními agenturami a společností Red Bull. Působí jako vedoucí fotograf ve společnosti „Artzenal“, kde pracuje s technikou fotogrammetrie, díky které pomáhá vytvořit virtuální realitu počítačových her a filmů. Více o autorovi najdete na www.richarddomos.com.

string(1) "1"