Výsledky Czech Press Photo 2020 vyhlášeny

2/12/2020

Letošní rok je specifický. Celý svět se potýká s pandemií koronaviru, která ovlivnila a stále ovlivňuje všechna odvětví a kulturu zejména. Většina kulturních akcí byla postupně rušena a my jsme stáli před otázkou: Bude vůbec možné soutěž Czech Press Photo zorganizovat? Rozhodli jsme se, že do toho půjdeme. A nebylo to vůbec snadné. Dlouhodobé plánování bylo téměř nemožné, a i přesto se nám podařilo soutěž vyhlásit, získat ceny pro vítěze, sestavit mezinárodní porotu, dopravit zahraniční porotce do Prahy, zajistit jim hned po přistání testy na COVID 19. Zasedání poroty začalo zároveň s vyhlášením nouzového stavu, což všechno komplikovalo… Mezinárodní porota ve složení: Joe Klamar z Agence France-Presse, reportážní fotografka z USA Nicole Tung, australský fotograf Chris McGrath z Getty Images, český fotograf Herbert Slavík a šéf fotobanky ČTK Petr Mlch pracovala s velkým nasazením i ve ztížených podmínkách a vybrala oceněné snímky. Fotografií roku se stal snímek Romana Vondrouše z ČTK, který zachytil může procházejícího dezinfekční bránou. Mezinárodní porota vybrala vítěze z více než pěti tisíc snímků od 288 autorů.

„Fotografie roku má zobrazovat nejdůležitější téma uplynulého roku. Tou byla a stále je jednoznačně pandemie koronaviru. Asi každý očekával fotografii chodce s rouškou v prázdné Praze. Vítězný snímek však upozorňuje na současnou situaci trochu jinak a ve zkratce popisuje život, který nyní prožíváme. Účastník Národního průmyslového summitu 2020 konaného v Betlémské kapli prochází dezinfekční bránou. Výtvarně čistý obraz vyvolává pocity izolovanosti, únavy, rezignovanosti a obav. „Klade otázky. Je toto norma? Součást nového běžného života? Jaká nás čeká budoucnost?“ shrnuje předseda poroty Joe Klamar.

„Fotografii jsem pořídil 9. září 2020 v Betlémské kapli v Praze, kdy účastníci Národního průmyslového summitu museli projít dezinfekční bránou v souvislosti s epidemií koronaviru. Už při příchodu ke vstupu do Betlémské kaple mě tato scéna zaujala. Začal jsem rychle fotografovat příchozí, protože do začátku konference zbývalo pouze pár minut a většina účastníků již byla v sále. Dvě dezinfekční brány stály těsně za dveřmi a zrovna v tu chvíli do nich pronikal i sluneční svit, který v kombinaci s proudící dezinfekcí dotvořil zajímavou světelnou atmosféru. Měl jsem štěstí, že muž zachycený na snímku, jako jeden z mála příchozích, neměl nasazenu roušku a v jeho tváři se značily jakési odevzdané emoce a únava z této nelehké doby, kterou všichni procházíme,“ popisuje vznik fotografie Roman Vondrouš.

Tisková zpráva: ZDE

Tisková zpráva: VÝSLEDKY CPP 2020

Koukněte se na záznam on-line ceremoniálu:

Úvodní foto: Oleg Homola

string(1) "1"