Vyhlašujeme třetí ročník soutěže o nejlepší fotografii z cest

13/11/2020

Již potřetí vyhlašujeme soutěž, kde má hlavní slovo cestování. Inspirací a duchem této soutěže je cestovatelské duo Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka. Společně s CEWE vyhlašuje společnost Czech Photo fotografickou sekci – soutěž o nejlepší fotografii z cest.

Úvodní foto: Jana Břížďalová

Tito dva pánové jsou známí díky mnoha aspektům své průkopnické práce, ale také jsou jedni ze zakladatelů české cestopisné rozhlasové reportáže. Jiří Hanzelka (1920–2003) a Miroslav Zikmund (* 1919) se seznámili už na škole. V letech 1947–1950 spolu vycestovali na první výpravu do Afriky a Jižní Ameriky s vozem Tatra 87. Jejich druhá cesta v letech 1959–1964 směřovala do Asie a Oceánie. Na výpravách nasbírali neuvěřitelné množství dokumentárního materiálu, napsali několik stovek reportáží a také několik knih.

Blížící se sté druhé narozeniny Miroslava Zikmunda oslavíme cestovatelskou soutěží, a to hned v několika kategoriích. První z nich bude rozhlasová cestovatelská reportáž, dále naváže kategorie o nejlepší cestopisnou knihu a samozřejmě nelze opomenout soutěž o nejlepší fotografii z cest.

Ve fotografické části soutěže vyhlašujeme kategorii – Nejzajímavější fotografie z cest. Letošní rok ovlivněný pandemií koronaviru je specifický i tím, že lidé nemohli vycestovat do zahraničí, a proto více než jindy, poznávali krásy naší republiky. Předpokládáme tedy, že v soutěži budou dominovat snímky z Česka.

Vítěze vybere odborná porota ve složení: Petr Brukner – fotograf a herec Divadla Járy Cimrmana, Jan Rybář – fotograf, Tomáš Tureček – šéfredaktor National Geoghaphic, Veronika Souralová – ředitelka Czech Photo, Pavel Schreiber – ředitel CEWE. Přihlášky se uzavírají už 15. 1. 2021!

Partnerem soutěže je CEWE FOTOLAB.

string(1) "1"