Nominace 26. ročníku Czech Press Photo

29/10/2020

Mezinárodní porota vybrala nominované snímky ve dvacátém šestém ročníku fotografické soutěže Czech Press Photo. Soutěžilo se v sedmi fotografických kategoriích, kde porota posuzovala jednotlivé snímky a série společně. Pět odborníků hodnotilo více jak pět tisíc přihlášených fotografií od 288 autorů z Česka a Slovenska. Kromě cen partnerů soutěže je zároveň vyhlášena jedna z hlavních cen soutěže – Grant Prahy, kterou vybral primátor Zdeněk Hřib.

Mezinárodní porota zasedala v galerii Czech Photo Centre ve složení Joe Klamar z Agence France-Presse, reportážní fotografka z USA Nicole Tung, australský fotograf ChrisMcGrath z Getty Images, český fotograf Herbert Slavík a šéf fotobanky ČTK Petr Mlch.

Fotografie roku bude vyhlášena společně s výsledky v kategoriích na slavnostním ceremoniálu 2. prosince v Národním muzeu. Forma ceremoniálu bude upřesněna podle příslušných nařízení vlády.

Přihlašování fotografií probíhalo pátý rok pomocí elektronického systému. Zapojit se mohli fotografky a fotografové s trvalým bydlištěm v Česku nebo na Slovensku. Následná výstava fotografií Czech Press Photo 2020 začne až následující rok v březnu v Národním muzeu a potrvá do října.

„Organizace letošní poroty a soutěže byla dramatická. Termíny příletů zahraničních porotců jsme nechávali na poslední chvíli. Doufala jsem, že vše vyjde podle harmonogramu. Mezinárodní porota se skutečně sešla a zasedala v souladu se všemi nařízeními vlády v Czech Photo Centre. Fotografií dorazilo více než v předchozím ročníku a porota ocenila, že se mezi přihlášenými snímky neopakovalo pouze téma pandemie. Nyní stojíme před otázkou, jakým způsobem proběhne vyhlášení výsledků a předání cen. Samozřejmě bychom se s oceněnými fotografy rádi sešli, ale vzhledem k současné situaci připravujeme i variantu on-line. Porota mohla v každé kategorii ocenit pouze tři práce, kvalitních snímků dorazila celá řada a právě ty doplní oceněné snímky a budou dokumentovat uplynulý rok na premiérové výstavě v Národním muzeu, “ říká ředitelka soutěže Czech Press Photo Veronika Souralová.

Grant Prahy je druhou hlavní cenou soutěže. Vítězný soubor vybírá pražský primátor na doporučení mezinárodní poroty, která doporučuje vybrané soubory s nejvyšším hodnocením. Cenu získal Amos Chapple za soubor Střešní strážci Prahy, který dokumentuje skryté sochy na pražských střechách. „Fotografický cyklus Střešní strážci Prahy je jedinečný v tom, že sice zobrazuje poměrně neměnné téma, jako je pohled na město a jeho panorama, zároveň ale rozehrává příběh postav, soch, které na okolní prostor reagují. Hrdě se nad ním tyčí, hlídají ho, vzdávají mu hold. Zpřístupňuje také podmanivost našeho města z perspektivy, která je běžně lidem nepřístupná, zapovězená. Symbolicky nám tak tento svět otevírá,“ popisuje Zdeněk Hřib.

Cenu diváků budou vybírat v on-line hlasování čtenáři časopisu Lidé a Země. Ta bude vyhlášena během slavnostního ceremoniálu.

Nominace CZECH PRESS PHOTO 2020. V každé ze sedmi soutěžních kategorií uděluje porota tři nominace kategorie z prací, které se dostanou do třetího hlasovacího kola.

AKTUALITA

Tomáš Benedikovič / Denník N / Kočner
Marian Kočner obklopený zakuklenci u specializovaného soudu v Pezinku. 27. února 2020.

Lukáš Kaboň / Deník / Střelba ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO)
Dvaačtyřicetiletý muž postřelil brzy ráno v čekárně traumatologické ambulance Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) celkem devět lidí, 10. prosince 2019 v Ostravě. Čtyři pacienti přišli na místě o život, tři další lidé podlehli způsobeným zraněním.

Jaroslav Novák / TASR / Loučení s koronou
Lidé se baví během hostiny za přibližně půlkilometrovým stolem na pražském Karlově mostě 30. června 2020. Velkolepá hostina měla být podle organizátorů jakýmsi symbolickým rozloučením s koronavirovou krizí.

REPORTÁŽ

Gabriel Kuchta / Deník N / JIP během pandemie koronaviru
Zdravotníci a lékaři ošetřují pacienty nakažené covidem-19 na jednotce intenzivní péče ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, 29. března 2020.

Jarmila Štuková / Váleční koně v Sýrii
Podle Světové organizace arabských koní (WAHO) se z 8500 registrovaných arabských koní na 3000 ztratilo v syrské občanské válce..

Roman Vondrouš / ČTK / Dezinfekce ozonem
Účastníci Národního průmyslového summitu 2020 museli 9. září 2020 v Betlémské kapli v Praze projít dezinfekční bránou v souvislosti s epidemií koronaviru.

KAŽDODENNÍ ŽIVOT

Martin Divíšek / EPA / Praha za dob koronaviru
Praha se vylidnila, lidé zpomalili, na Karlově mostě byla slyšet hučící Vltava. Celá země si musela zvykat na život v rouškách.

Kevin V. Ton / Jízda historickou tramvají
Povinnost používat roušky se vrátila. Česká republika, Praha, 12. září 2020.

Irena Zlámalová / Jeden rok v životě jedné holky
Anně Julii Slováčkové byla diagnostikována rakovina prsu. Je jí 24 let. Fotografie zachycují devět měsíců jejího života s touto zákeřnou nemocí.

UMĚNÍ A KULTURA

David W Černý / Reuters / Cirk La Putyka během omezeného vycházení
Členové umělecké skupiny Cirk La Putyka vystupují v ulicích Prahy, aby pobavili obyvatele, kterým vláda České republiky omezila pohyb z důvodu zpomalení rozšíření koronaviru.

Zdeněk Dvořák / Humberto pod rouškou
Cirkus Humberto je jediný cirkus, který čekal měsíc na štaci a doufal, že se situace změní. Ostatní cirkusy jsou od začátku zpět ve svých zimovištích. Nouzový stav je potkal těsně poté, co se cirkus v Brně postavil a bez jediného odehraného představení.

Matej Kalina / News and media holding / V první linii
Slovenské Divadlo Andreje Bagara v Nitře po první vlně pandemie covidu-19 odehrálo představení pro personál z první linie, který se staral o lidi zasažené nákazou. Na představení se tak přišli podívat zdravotníci a záchranáři z Nitranského kraje.

SPORT

Richard Dömös / Sluneční hodiny
Spojení času a pohybu. Noční fotka z Bratislavy u slunečních hodin zachycuje Michala Kovačoviče, jednoho z předních BMX jezdců Slovenska.

Gabriel Kuchta / Deník N / Diváci sledují fotbal v autokině po obnovení nejvyšší fotbalové soutěže
Fanoušci sledují zápas FC Viktoria Plzeň proti AC Sparta Praha v autokině v Plzni, 27. května 2020.

Barbora Reichová / ČOV/ Nezlomní olympionici
Série zachycující trénink a přípravu nejlepších českých sportovců během nouzového stavu způsobeného epidemií nemoci covid-19, díky čemuž byla plošně uzavřena veškerá sportoviště.

PORTRÉT

Richard Dömös / Karanténa
Tato série zprostředkovává pocity fotografa během návštěv svých nejbližších v období karantény.

David Neff / MAFRA a.s./ Sestřičky po službě na ARO „covidáriu“ v Nemocnici Na Bulovce
Zdravotní sestry po službě na ARO "covidáriu" v Nemocnici Na Bulovce. Zdravotníci bojují o životy pacientů ve dvanáctihodinových směnách ve speciálních ochranných skafandrech a jejich tváře devastují respirátory.

Jano Stovka / Herci
Genius loci Státního divadla Košice. Portréty herců.

ČLOVĚK A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Tomáš Predajňa / Zlomený velikán
V 16. století popsal kartograf Sebastian Münster ledovec Rhône jako děsivě obrovskou ledovou masu. 21. století je svědkem jeho zániku i pokusů o oddálení jeho konce.

Petr Toman / Projekt Hydronaut
Třináct let strávil Matyáš Šanda stavbou podvodní laboratoře, která bude sloužit i kosmickému výzkumu. V srpnu 2020 se stanice nazvaná DeepLab H03 poprvé ponořila. Dvojice potápěčů v ní strávila rekordních sedm dnů vyplněných vědeckými pozorováními.

Martin Veselý / MAFRA a.s. / Uzavřená zoo
Koronavirová epidemie si vyžádala sérii přísných opatření i v Safari Parku Dvůr Králové, který byl od poloviny března pro návštěvníky uzavřený. Na snímku jde ošetřovatel krmit mládě marabu, proti mému fotoaparátu letí volavka obrovská.

Zvláštní ceny:

Canon Junior Award pro mladého autora získala Monika Řeháková za portrét s názvem Skrze. Ocenění Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové získal Milan Bureš z týdeníku Respekt za sérii Medici na ulici. Cenu Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) získala Lenka Klicperová se sérii Turecká invaze. Speciální stipendium ČTK pro mladého autora do 26 let, které bude probíhat přímo v agentuře, získal David Stejskal se sérií Medici na ulici. Nově ve spolupráci se společností Samsung vznikla cena, která byla udělena fotografovi Davidu W Černému za sérii ze zrušeného Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Soutěž a výstavu Czech Press Photo 2020 pořádá Czech Photo o. p. s. pod záštitou primátora hlavního města Prahy a ministra kultury.

Generální partner: Trigema

Partneři: Koupelny Ptáček, Cewe eContest, Siko, Renomia, Cushman & Wakefield, Berlitz, Cobra, Pictoart, Canon, Eizo, Samsung, Laufen, Nielsen, Soliter, Olympus, NEWTON Media, VDV, UNHCR, FotoŠkoda, Fakulta sociálních věd UK

Hlavní mediální partner: MAFRA a. s. a Český rozhlas 1 – Radiožurnál

Mediální partneři: Reflex, ČTK, National Geographic, Prima Zoom, Lidé a Země

Tisková zpráva ke stažení ve formátu .docx

string(1) "1"