Foto měsíce srpna

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
22/10/2020

Ocenění foto měsíce tentokrát putuje do Brna. Správní a dozorčí rada vybrala snímek Václava Šálka z ČTK. Na Kraví hoře v Brně instalovali 10. srpna 2020 pracovníci hvězdárny modely Země a Měsíce s precizním zobrazením povrchu obou těles. Lidé měli možnost si prohlédnout oba modely najednou v těsném sousedství až do 16. srpna. Více se dozvíte v článku.

Foto: Václav Šálek

„Mým úkolem pro den 10. srpna 2020 bylo nafotit obří modely Země a Měsíce, které v těsném sousedství vedle sebe nainstalovali pracovníci brněnské hvězdárny na Kraví hoře v jejím areálu.
Zadání bylo jasné, jenže modely Země a Měsíce, vyvedené jako zevnitř nasvětlené nafouklé koule, rozhodně nepatří mezi typické objekty reportážního focení. Sice přilákaly stovky lidí, kteří se u modelů fotografovali, ale k mé pramalé radosti, bohužel ochotně a rychle uhýbali, aby mi „nekazili snímek“. Jenže fotka bez lidí je poloviční fotka a já tedy potřeboval zachytit nejen koule, ale právě i ty, kdo si je zvědavě prohlíží. A k tomu všemu ani počasí nebylo ideální. Po minutách marného čekání na příležitost na scénu vstoupila mladá žena. Respektive dvě ženy. Jedna se na chvíli zastavila u modré planety a na zlomek vteřiny se nechala unést okamžikem. To byla právě chvíle, kterou jsem doslova jako lovec nepromarnil,“ popisuje vznik fotografie autor.

Václav Šálek

Absolvent břeclavského gymnázia se narodil 18. února 1973. Fotoaparátu se poprvé chopil v jedenácti letech. Už po několika letech se stal členem břeclavského Fotoklubu, se kterým pravidelně vystavoval a zúčastňoval se fotografických soutěží. Zpravodajské a reportážní fotografii se věnuje od roku 1993. V roce 1999 zakotvil jako stálý fotograf deníku Rovnost. Od roku 2002 jsou jeho snímky k vidění s logem agentury ČTK. Jako kmenový fotograf České tiskové kanceláře je podepsaný pod tisíci snímků z domova i zahraničí.

string(1) "1"