Foto měsíce května

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
8/07/2020

Snímek měsíce května putuje do pražské ZOO. Petrovi Hamerníkovi se podařilo zachytit představení slůňat v době karantény. Více se dozvíte v článku.

Foto: Petr Hamerník

„Fotografie vznikla v neděli 10. května 2020 dopoledne v pavilonu slonů Zoo Praha. Zachycuje den starou samičku slona indického Amalee (vlevo) a její nevlastní sestru Lakunu, která se narodila 27. března téhož roku – v době, kdy celý národ procházel karanténou z důvodu pandemie nového koronaviru a zoo byla uzavřená veřejnosti. Narození obou slůňat bylo pro všechny v zoo obrovskou vzpruhou v jinak velmi náročné době. Radost byla o to větší, že na rozdíl od dvou slůňat narozených v roce 2016 se tentokrát jedná o samičky. Ty zůstávají celý život v rodném stádě, a pro Zoo Praha tak představují budoucnost chovu slonů indických na další půlstoletí,“ popisuje autor.

Petr Hamerník

Fotografování se věnuji od svých 12 let, kdy jsem od souseda dostal první fotoaparát. Odstartovala se tím celoživotní vášeň, která se mi nakonec stala profesí, když jsem v roce 2014 nastoupil do Zoo Praha na pozici hlavního fotografa. S pražskou zoo jsem ovšem provázán mnohem déle: už jako dítě jsem byl členem Kruhu přátel zoo, často jsem zoo navštěvoval a zdokonaloval se tu ve fotografické technice a později jsem se zúčastňoval fotosoutěží, ve kterých jsem získal i několik ocenění. Mým vzorem byl tehdejší fotograf pražské zoologické zahrady Vladimír Motyčka. Na zvířatech mne fascinuje pestrost a bohatost jejich projevů, díky kterým je má práce neustále plná překvapení a nových situací a nikdy není rutinní.

string(1) "1"