Nový ročník soutěže Czech Press Photo je vyhlášen. Jaký bude a jaké přináší změny?

28/08/2020

Milé fotografky a fotografové, i v dnešní nejisté době, kdy dlouhodobé plánování nefunguje a věci se mění od minuty k minutě, Vám rádi oznamujeme, že vyhlašujeme nový, 26. ročník soutěže Czech Press Photo. Kvůli okolnostem je trochu zeštíhlený. Budeme doufat, že svět se vrátí do normálu, že mezinárodní porota bude moci přiletět do Prahy, že se výstavní prostory nezavřou a návštěvníci nebudou sedět doma a ustrašeně vycházet ven jen na chvilku s rouškou na obličeji a sponzoři uvolní prostředky i na kulturu. Držme si všichni palce.

Jakoby celé dění okolo covidu nestačilo, zkomplikovalo nám situaci ještě zrušení výstavních prostor Staroměstské radnice, se kterými jsme podle výstavního plánu počítali. Samozřejmě výstava je nedílnou součástí soutěže Czech Press Photo, dává možnost fotografům představit to nejlepší z jejich celoroční práce pro média, mohou se pochlubit vlastními projekty a oslovit jimi širokou veřejnost. Umístit tak velkou výstavu do zavedených galerijních výstavních plánů jiných institucí je velmi složité – jsou určeny dlouho dopředu. A tak začal náš dostih a hledání pod heslem: Kam s ní? (myšleno s výstavou CPP. Výhodou je, že nyní máme jasnou představu o tom, kde a za kolik se dají v Praze fotografie vystavovat). Rozhodující nakonec byla schůzka na Ministerstvu kultury, a pak osobní setkání s ředitelem Národního muzea Michalem Lukešem. Dohodli jsme se, že naše výstava v březnu vystřídá v centrálním prostoru muzea právě zahajovanou velkolepou egyptskou expozici Sluneční králové. I ceremoniál předání cen (absolutní vítěz opět letos získá plastiku z dílny Davida Černého) se odehraje začátkem prosince ve dvoraně Národního muzea.

A tak nyní spoléháme na Vás, fotografky a fotografové, že do letošního ročníku pošlete snímky, které svou kvalitou budou odpovídat budově, která nese ve svém názvu slovo NÁRODNÍ…

Přihlašovat fotografie můžete od 1. září do konce měsíce. Mezinárodní porota, v jejímž čele zasedne Joe Klamar z Agence France-Presse a členy budou Nicole Tung, reportážní fotografka z USA, australský fotograf a loňský porotce soutěže World Press Photo Christopher McGrath z Getty Images, český fotograf Herbert Slavík a šéf fotobanky ČTK Petr Mlch se již teď těší na vaše práce.

Czech Press Photo má za sebou čtvrtstoletí od založení a letos zahajuje 26. ročník. Vlastně takový první rok po završení jedné éry. Je tedy čas inovovat a měnit. Změna místa konání tomuto trendu prospěje. Chceme se stále více zaměřovat na novou generaci, která s fotografiemi nebo spíše mezi spoustou fotografií vyrůstá a musí se naučit rozeznávat kvalitu. Tento rok zahájíme společně s ČTK a mediálními partnery výraznou spolupráci se školami. Myslím, že Czech Press Photo je skvělým prostředkem ke zvýšení mediální a vizuální gramotnosti.

Veronika Souralová

Jiný prostor pro výstavu přináší podstatné změny v termínech a díky nestandardnímu roku dochází i ke změnám v soutěži.

  • Přihlašování do soutěže: od 1. 9. do 30. 9. 2020
  • Nominace budou oznámeny 29. 10. 2020 na webu Czech Photo
  • Slavnostní ceremoniál a vyhlášení cen se bude konat 2. 12. 2020 ve dvoraně Národního muzea
  • Výstava se návštěvníkům představí od března do října v Národním muzeu

Změny v soutěži:

  • Vyhlašujeme sedm fotografických kategorií: Aktualita, Reportáž, Každodenní život, Umění a kultura, Sport, Portrét, Člověk a životní prostředí
  • Popisky k fotografiím mohou mít maximálně 250 znaků
  • V posledním kole hodnocení dochází ke sloučení single snímků a sérii a porota je posuzuje dohromady
  • Nebude vyhlášena video sekce
  • Pravidla účasti najdete zde: https://www.czechphoto.org/cpp/pravidla/

string(1) "1"