Setkání fotografů přírody

25/06/2020

Dne 24.6. galerii Czech Photo Centre zaplnili fotografové přírody.

Díky pandemii koronaviru vyhlašování výsledků soutěže Czech Nature Photo 2020 probíhalo online a nás mrzelo, že se s autory osobně nevidíme. Proto jsme po uvolnění omezení uspořádali setkání všech oceněných a vystavujících fotografů, na kterém osobně předali své speciální ceny garanti kategorií. Všem oceněným ještě jednou gratulujeme a jsme si jistí, že využijí mimořádných příležitostí k pořízení snímků, které se třeba objeví v příštích ročnících soutěže.

Czech Nature Photo se snaží zviditelnit českou přírodu pod heslem: „Pro skvělé fotografie není třeba jezdit na druhý konec světa.“ Proto speciální cenu v této kategorii získávají všichni nominovaní.
- Správa Krkonošského národního parku věnovala víkendový pobyt v horském srubu Braunovka v Krkonošském národním parku. Ta je daleko od civilizace, nad Velkou Úpou, přesto však dostupná autem. Jeden známý fotograf o ní kdysi prohlásil, že je od vrchnosti daleko, k Pánu Bohu blízko. Je ideálním výchozím místem na Sněžku a hřeben východních Krkonoš. Je vybavena cca 4 lůžky, malou kuchyňkou, krbem, vodou ve studánce a kadibudkou. Nečekejte luxusní vybavení, čekejte prosím luxusní místo :). Cenu předal Michal Skalka, vedoucí pracoviště ekologické výchovy.
- Správa NP Šumava věnovala ubytování 5 nocí na Kvildě a vycházku do divočiny s ředitelem NP Pavlem Hubeným. Cenu předal tiskový mluvčí správy NP Šumava Jan Dvořák.
- Lesy hlavního města Prahy umožní fotografovi celodenní aktivní přítomnost při akcích v Záchranné stanici hl. města Prahy pro volně žijící živočichy.

Zoo Praha vyhlásila speciální kategorii Ohrožené druhy a jejich ochrana. Vítězce předal ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek voucher na vstup do zázemí s odborným doprovodem.
Nominovaným autorům k kategorii Rostliny a houby Botanická zahrada Praha v Troji umožní také fotografování vzácných rostlin v zázemí. Cenu osobně předal náměstek marketingu Tomáš Cícha.
Pro oceněného autora snímku z dronu jednatel společnosti Telink s.r.o. Jaroslav Řešátko poskytl poukaz na 10 000 Kč pro nákup techniky v DJI ARS nebo školení v letecké škole DJI TELINK (kurzy od hobby pilota až po profesionálního pilota dronu)
Nominovaní v kategorii Savci obdrželi od firmy Fomei dalekohledy FOMEI 10x50 LEADER, které jim osobně předal Miloš Biško.

Oceněným autorům ze všech ostatních kategorií byly předány diplomy i finanční ceny.
Na závěr večera byla vyhlášena i cena diváků. Jejím generálním partnerem je firma Olympus. Diváky nejvíc zaujal pelikán z pražské zoo. Marketingový ředitel Josef Olšavský předal vítězi Janu Molínskému fotoaparát.
„Cesty za zvířaty do přírody a jejich pozorování pro mě představují skvělou relaxaci. Jelikož se fotografování zvířat dobře trénuje v zoologických zahradách, strávil jsem, zejména v té pražské, za poslední rok velkou část svého volného času. Snímek pelikána vznikl náhodou v květnu 2019 v pražské zoologické zahradě, kam jsem šel se záměrem fotit volavky v letu. Volavky se bohužel k létání zrovna moc neměly, a když už to vypadalo, že odejdu s prázdnou, vydal se do vody pelikán, který začal s údržbou peří. Celý se potápěl a následně se máváním svými mohutnými křídly oklepával od vody, která stříkala všude,“ popisuje autor.

Výstava je v Czech Photo Centre končí 28. 6. 2020. Ať žije příští, jubilejní 5. ročník, soutěže Czech Nature Photo!

Foto: Markéta Kolínská
Video: Oleg Homola

string(1) "1"