Praha pod věžemi – výstava Grantu Prahy

22/06/2020

Vítěz Grantu Prahy v soutěži Czech Press Photo 2018 Tomáš Vocelka vystavuje v Czech Photo Centre. Díky svému projektu Praha pod věžemi vystoupal dohromady čtyři kilometry. K nafocení nespočtu fotografií absolvoval 112 výstupů na věže, střechy, terasy nebo na vyhlídky. Při práci na souboru strávil ve výšce více než 120 hodin. Výstava Praha pod věžemi – Neobvyklé pohledy na život v ulicích české metropole se uskuteční v galerii Czech Photo Centre od 1. července do 16. srpna.

Prahu začal Tomáš Vocelka fotografovat ve druhé polovině osmdesátých let ještě za studií. „Z dnešního pohledu to tehdy byla klasická černobílá street fotografie. Když jsem se do Prahy v roce 2000 vrátil a začal pracovat, dlouho jsem hledal cestu, jak vidět a fotit město jinak. Když v Praze žijete nebo pracujete, postupně přestáváte vnímat její kouzlo a pohled na okolí začne poznamenávat běžná denní rutina,“ vysvětluje autor.

Prahu z výšky začal fotografovat poté, co za ním přijel na návštěvu tehdy pětiletý synovec ze Šumavy. „Vzal jsem ho na pár věží, kam bych se asi jinak nevypravil. A najednou jsem zjistil, že odtud vnímám město jinak než běžný turista. Uvědomil jsem si, že pro mě nejsou prioritou krásné kulisy gotické a barokní architektury. Zaujalo mě, co se děje dole v ulicích. Někdy je to legrační, jindy smutné, občas neuvěřitelně bizarní zejména kvůli turistům a turistickým atrakcím,“ konstatuje.

Výsledkem soustavného dokumentování pražských ulic z výšky bylo vítězství jeho souboru Pod pražskými věžemi v Grantu Prahy v soutěži Czech Press Photo v roce 2018. Pak následoval více než rok intenzivního fotografování, jehož společným jmenovatelem byl pohled z ptačí perspektivy do ulic a zaznamenávání života, který se dole odehrává. Vystaveno bude téměř padesát snímků z různých věží nebo střech.

Tomáš Vocelka je novinář původem ze slezského Krnova. V začátcích ho velmi ovlivnil krnovský fotograf Gustav Aulehla. Práci v médiích zahájil v roce 1990 jako fotograf, a to v nezávislých zpravodajských týdenících Region. O něco později začal kombinovat role píšícího a fotografujícího novináře. Od roku 2000 přestoupil do centrální redakce MF DNES. Od roku 2017 působí v Aktuálně.cz, a to jako fotograf a editor, který má na starost rubriku o fotografii, spadající pod Magazín Aktuálně.cz. Tomáš Vocelka je vítězem Grantu Prahy v rámci Czech Press Photo 2018, o rok později získal druhé místo v kategorii reportáž. Má několik ocenění z mezinárodních fotografických soutěží (Sony World Photography Awards, Olympus Global Open Photo Contest, dvakrát postoupil mezi finalisty soutěže Travel Photographer of the Year).

Jeho snímky byly publikovány například ve španělském magazínu National Geographic Viajes, Microsoft si vybral jednu z jeho fotografií jako tapetu pro vyhledávač Bing. Jeden z Vocelkových záběrů se objevil také na přebalu alba americké rockové kapely Steal the Prize.

Výstava bude otevřena od 1. července do 16. srpna každý den kromě pondělí. V úterý až pátek vždy od 11.00 do 18.00 hodin a o víkendu od 10.00 do 18.00 hodin. Základní vstupné činí 80 a snížené 40 korun. Galerie Czech Photo Centre se nachází 100 metrů od stanice metra Nové Butovice na adrese Seydlerova 2835/4, Praha 5

Kontakty a další informace: www.czechphoto.org

Public relations: Anna Vacková, +420 777 093 690, vackova@czechphoto.org

Záštita výstavy: hlavní město Praha a Ministerstvo kultury ČR

Hl. m. Praha

Generální partner: Trigema

Hlavní partner: Olympus

Partneři: Cewe, Samsung, Pictoart, Ptáček koupelny, Soliter Parket, Cushman a Wakefield, Siko, Laufen, Fomei, Newton Media, Cobra

Hlavní mediální partner: Mafra a iDnes.cz

Mediální partneři: Radiožurnál, Dab Praha, Právo, Novinky.cz, Prima Zoom, National Geographic, Prague TV, Reflex, Lidé a Země

Tisková zpráva ke stažení ve formátu .doc

NULL