Příběh fotografie – Lukáš Veselý – údolí Morteratsch

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
29/05/2020

Poslední příběh z kategorie Krajina pochází z dronu Lukáše Veselého. Fotograf získal za snímek druhé místo ve speciální kategorii Nejlepší fotografie z dronu. Jak komplikovaně vznikla fotografie krásného švýcarského údolí, se dozvíte v článku.

Foto: Lukáš Veselý

„Do Švýcarska jsem se chtěl podívat od malička. Na podzim jsme se s kamarády konečně domluvili, že pojedeme fotit do oblasti Engadin. Vyrazili jsme z Prahy v 8 večer a v údolí Morteratsch jsme byli ještě před svítáním. Rychle jsme se oblékli do zimního oblečení a doslova se rozeběhli do údolí pod Piz Bernina. Já popadl i drona a to se vyplatilo, protože údolí bylo obrovské a my jsme vůbec nevěděli, kam jí fotit. Drona sem tedy rychle poslal nad ledovcový potok a začal snímat. Scéna se do záběru sotva vešla, takže bylo potřeba jí nafotit jako panorama na výšku – navíc s bracketingem, protože dron disponuje mnohem menším dynamický rozsahem než moderní digitální zrcadlovky. Po konci zlaté hodinky jsme se vrátili zpět k autu, kde už nás čekalo úplně zaplněné parkoviště turisty. Dále jsme měli v plánu vyfotit ledovcovou jeskyni, ale ledovec mezitím zase kus odtál, takže jsme odjeli s prázdnou,“ popisuje fotograf.

Lukáš Veselý

Narodil jsem se a doposud žiji v Praze, kde jsem studoval Přírodovědeckou fakultu UK. Ve své fotografické tvorbě se zaměřuji především na fotografie krajiny a noční oblohy.
Fotím spíše méně známá místa. V lokalitách jako Benátky, Moravské Toskánsko či Island mě určitě s fotoaparátem nepotkáte. Výjimkou je vyhlídka Máj, kterou před léty znalo jen pár zasvěcených a dnes se na ní stojí fronty. Toto místo si nelze odepřít.
Seriózně fotografovat jsem začal v roce 2015 s koupí fullframe zrcadlovky Canon.
Od roku 2019 jsem ambasadorem značky Genesis gear a rakouského národního parku Gesäuse. Můj snímek Orion za vodopádem byl vybrán jako Astronomický snímek dne NASA.

string(1) "1"