Příběh fotografie Josef Mandinec – Milford Sound

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
18/05/2020

Nová kategorie Krajina přivedla k soutěži mnoho fotografů. Jedním z nich je i Josef Mandinec, který se snímkem z Nového Zélandu získal třetí místo. Jak fotografie vznikla vám popíše sám autor.

Foto: Josef Mandinec

„Tohle je kompozičně jediná fotka Nového Zélandu, kterou jsem měl v hlavě ještě před mým příjezdem. A vznikala… Trochu komplikovaně :)

Tehdy v roce 2016 jsem byl ovlivněn různými fotografy z instagramu, kteří měli tisíce a tisíce lajků. Honbou za „technicky dokonalou fotkou“ jsem si focení na Novém Zélandu (z mého dnešního pohledu) poněkud zbytečně „znepříjemňoval“ více expozicemi, a hlavně více rovinami ostření. Proto i téhle fotce trvalo pár let, než se ze složky s desítkami podobných (téměř totožných) souborů dostala ven. Nevěděl jsem totiž, co s nimi! Zkoušel jsem několikrát složku otevřít, ale po pár hodinách skládání expozic a rovin ostření, jsem vždy snažení znechuceně vzdal. Zkoušel jsem upravit i jednoduchou expozici, ale vůbec to nebylo ono. Chtěl jsem dokonalou fotku! Myslel jsem si, že hodiny v photoshopu a komplikovaný proces jsou k úspěšné fotografii nezbytné. Navíc v hlavě mě stále strašil dokonalý obrázek fotografa (tuším) Maxe Riva, který mě podobným záběrem z tohoto místa inspiroval. Chtěl jsem to udělat stejně jako on. Chtěl jsem vytvořit kopii jeho fotky…

Po těch letech jsem patrně pochopil, že nikoho kopírovat nechci ani nepotřebuji. S rozvázanými pouty jsem fotku vyslal na světlo přímo ze srdce. Složil jsem ji nakonec „jen“ ze čtyř expozic.

Byla jediným snímkem, o kterém jsem věděl dopředu před mou životní poutí (najít sám sebe) na druhou stranu planety. Snímek, který jsem vyvolal mezi posledními až léta po návratu. A tak se konečně uzavřel kruh,“ popisuje autor.

Josef Mandinec

Ahoj! Jsem Josef :) Narozen roku 1989 v malé krásné vesničce jménem Nivnice. Vyučil jsem se nejprve uměleckým truhlářem a dále dřevařským inženýrem. Dřevo je stále láskou mého života, avšak nyní se soustředím hlavně na fotografování, videa a časosběry.

S rostoucím vědomím o všech těch malých – velkých okamžicích života, rostla i moje vášeň zachytit je. Dovolte mi, abych se s Vámi o tyto okamžiky podělil a přiblížil Vám úchvatnou krásu a atmosféru fascinujících míst i lidí, která mě inspirovala, učila a vedla v mém osobním příběhu. Moji fotografickou cestu spontánně probudila cesta na Nový Zéland v roce 2016.

string(1) "1"