Příběh fotografie – Miroslava Žůrková Ondrášová – Chechtavá akrobacie

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
13/05/2020

Příroda v Praze je kategorie vypisovaná společně s Magistrátem hlavního města Prahy. Jejím cílem je ukázat, že i v metropoli je krásná příroda a zvířata. Zvítězila Miroslava Žůrková Ondrášová se snímkem racků u Železničního mostu. Jak fotografie vznikla, se dozvíte v článku.

Foto: Miroslava Žůrková Ondrášová

„Byla krásna únorová neděle, zima na chvíli zavelela ústup a sluníčko zalilo Prahu. S kamarádkou jsme se proto rozhodly, že využijeme této příležitosti k tomu, abychom se zdokonalily ve focení pohybu. Jako místo činu jsme zvolily pražskou Náplavku. Už zdálky jsme věděly, že jsme zvolily správně. Na Náplavce byla hlava na hlavě, a to se nebavíme jen o lidech, ale hlavně o slunícím se ptactvu. Jako zkušené vábičky jsme vytáhly naše pracně dotažené pytle zeleniny a začaly lákat pokukující znuděné ptáky.

Hned jak jsme daly prvnímu ochutnat, strhla se mela. Nejdrzejší ze všech se však ukázali být racci. Začali divoce poletovat kolem nás a krást si jídlo v letu navzájem. Netrvalo dlouho a rozdovádění rackové ve vzduchu vytvářeli kreace podobné vzdušné akrobacii, a přesně v tento okamžik, když se rozmlsaní rackové seřadili do formace, roztáhli křídla a zamávali Pražskému hradu, vzniknul nominovaný snímek,“ popisuje autorka.

Mirka a její foto-příběh

Mirčina cesta k fotografii začala na oslavě jejích třicátých narozenin. Mezi dárky se totiž trochu nečekaně objevil Nikon D90, v té době velmi povedená zrcadlovka. Chvíli na sebe oba nechápavě zírali, ale postupem času si k sobě, pomalu ale jistě, našli cestu. A tak se Mirka jednoho dne rozhodla, že svůj koníček posune na vyšší úroveň a začala pravidelně navštěvovat foto-kurzy. Netrvalo dlouho a absolvovala i rekvalifikační kurz, čímž získala profesní kvalifikaci portrétního fotografa. Focení je její nejoblíbenější volnočasová aktivita, ve které se neustále vzdělává a zkouší nové věci, značce Nikon však zůstává věrná.

Během této cesty jí k srdci nejvíce přirostlo focení lidí a zvířátek. V prosvětlené a prostorné pracovně bytu si spolu s kamarádkou vytvořila ateliér, který jí umožňuje realizovat své sny a nápady, což v roli modelů odnáší hlavně její manžel a pejsek. Ráda také pravidelně vyráží za lovem nových fotografií do města a do přírody.

string(1) "1"