Příběh fotografie – Jan Miklín – Záchrana bahňáků na Nesytu

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
11/05/2020

Další novou kategorií, která vznikla ve spolupráci se Zoo Praha se jmenuje Ohrožené druhy a jejich ochrana. Do kategorie bylo možné přihlásit jednotlivé snímky i série, které dokumentují ohrožené živočichy a proces jejich ochrany. Na fotografiích mohly být zaznamenány divoká zvířata i jedinci žijící v lidské péči, pokud je jejich chov součástí ochranářské aktivity. Druhé místo získal Jan Miklín se sérií Záchrana bahňáků na Nesytu.

Foto: Jan Miklín

„Největšímu moravskému rybníku Nesytu se stala v létě 2018 osudná vlna veder. Po posledním výlovu do rybníka během zimy nenatekl dostatek vody a dlouhotrvající teploty nad 30 °C výparem dále snižovaly hladinu až o centimetr denně. Obsah kyslíku ve vodě klesl skoro k nule, což mělo za následek úhyn více než 100 tun ryb. Nesyt je významnou ptačí lokalitou, hrozilo, že ptáci začnou hynout na botulismus. Správa chráněné krajinné oblasti Pálava – která má rezervaci, do níž Nesyt spadá, na starosti – spolu s ornitology zorganizovala odchyt bahňáků a jejich převážení a vypouštění o 11 kilometrů dále. Odchyt probíhal vždy večer – natažením sítí za soumraku, pravidelným vybíráním chycených ptáků po celou noc, jejich kroužkování a za svítání převozem k vypuštění na Dyji za Břeclav. Jeden večer jsem se ke kolegovi přidal. Chození po bahnitém dně ani zápach mrtvých ryb, jejichž zbytky ještě ve vodě rybníka plavaly, nebyly příjemné. Záchranná operace však dala naději na přežití nakonec celkem 161 jedincům 12 druhů bahňáků včetně těch nejvíce ohrožených jespáků bojovných, šedých a malých. Pro mě byla příležitostí vyzkoušet si focení reportážní série – tedy úplně jiného žánru, než obvykle fotím,“ popisuje fotograf.

Jan Miklín

Jan Miklín se věnuje zejména cestovatelské a krajinářské fotografii, spolupracuje s českými geografickými a cestovatelskými časopisy. Pracuje na Správě CHKO Pálava.

string(1) "1"