Rozhovor s Petrem Slavíkem

11/05/2020

Absolutním vítězem soutěže Czech Nature Photo 2020 se stal Petr Slavík. Před fotografií roku s názvem „Ve stínu“ si s ním o povolání fotografa přírody povídá Vladimír Kroc.

Petr Slavík je držitelem několika mezinárodních ocenění, včetně zlaté medaile z největšího fotografického salónu TRIERENBERG SUPER CIRCUIT. Jeho fotografie se staly i součástí knižního výběru THE WORLD’S BEST IMAGES 2014. Jezdí po celém světě, aby zaznamenal poslední střípky divočiny. Věnuje se hlavně šelmám a ohroženým druhům. Jeho snímky a reportáže pravidelně najdete nejen v českých magazínech, ale i v prestižních mezinárodních titulech. Výsledky jeho hry na focení se objevily v BBC Wildlife Magazine, Discover Magazine, Digital Camera, N-Photo Magazine, Daily Mail a v řadě dalších médií. Nikdy nezapomněl, proč to vlastně dělá. Výtěžky z dražeb jeho fotografií podporují ochranářské projekty českých vědců v různých částech světa a chov ohrožených druhů v zoologických zahradách. Má za sebou desítky autorských výstav na celém území ČR. Vystavoval například v Nostickém paláci, na Novoměstské radnici, v Drážďanech nebo Bělehradě.

Je autorem knih Divoká srdce, Blízká setkání a spoluautorem knihy Divoká planeta. V roce 2017 dokončil filmovou sérii Ve stopě predátora, která líčí dobrodružství fotografa divočiny při jeho cestách za největšími šelmami planety. Je ambassadorem značky Nikon pro Českou republiku. www.petrslavik.eu

Video: Oleg Homola

string(1) "1"