Příběh fotografie – Jiří Benda – Zamrzlý vodopád

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
1/05/2020

V nové kategorii Krajina získal nominaci Jiří Benda. Fotograf se zaměřuje na noční focení v horách. Jak vznikl snímek zamrzlého vodopádu se dozvíte v článku.

Foto: Jiří Benda

„První den naší foto-expedice v Rakousku jsme vystoupali 1200 výškových metrů, a to skrz metr hluboký prašan. Během naší třídenní expedice jsme se pohybovali dost složitým terénem. Až poslední noc v oblasti Horních Taur vyšla na výbornou. Fotografie zamrzlého vodopádu vznikla právě v tento den. Nádherné místo, kde se vodopád nachází, bylo těžce přístupné vzhledem k celkové námraze. Doufal jsem, že mačky nebudou potřeba, ale to jsem se zmýlil. Bez nich bych neudělal ani krok. V konečné fázi jsem musel lézt po všech čtyřech. Bylo to hodně náročné, na zádech jsem ještě nesl stativ a celou foto výbavu! Cepíny jsem využil na maximum – při jednom uklouznutí mě zachránily před jízdou ze strmého srázu.

Fotografie zabírá úhel 180°, aby byla vidět celá jeskyně s vodopádem. Výška vodopádu je úctyhodných 70 metrů. Do Taur jsme se vydali mezi vánočními svátky v prosinci 2018. Trochu paradoxem je, že ukryté místo vodopádu se díky této fotografii profláklo, “ vypráví autor.

Jiří Benda

Jiří Benda se začal zabývat fotografií v roce 2016. Od počátku pro něj byla příroda tématem. Často do ní uniká od starostí. Od 2018 se začal více soustředit na noční focení krajiny. Vybírá si neznámé a nedostupné lokality zejména v horských oblastech, kam se musí pro fotku vypravit.

string(1) "1"