Příběh fotografie – Martin Mecnarowski – Zimní tvary

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
29/04/2020

Letos jsme nově vypsali kategorii Krajina, do které jsme přidali podkategorii Krajina fotografovaná z dronu. Krajina se setkala s velkým úspěchem, a dokonce počtem příspěvků převálcovala kategorii Ptáci, kam tradičně soutěžící posílají nejvíce fotografií. Martinovi Mecnarowskému se podařilo pořídit snímek, který připomíná abstraktní malbu.

Foto: Martin Mecnarowski

„Fotografování z nadhledu je úplně jiná disciplína a pro tvořivého fotografa nabízí další příležitosti, jak zachytit prostředí kolem nás. Často právě až pohled z výšky odhalí v krajině linie, tvary a motivy, které při běžném pohledu vůbec nejsou patrné. A to je přesně i případ fotografie „Zimní tvary“.

Jarní tání bylo již na postupu a já si při procházce se psem okolo blízkého jezera všiml jakýchsi „prasklin“ v tajícím ledu, které měly vždy původ v tělese, narušujícím jezerní led. Kus klacku nebo pahýl stromu, ale i hozený kámen. Jak to asi vypadá z výšky?

Druhý den jsem měl odpověď na displeji a po večerním protřídění a vyhodnocení snímků jsem se na místo vrátil ještě jednou. To jsem již hledal cíleně co nejzajímavější záběry. Výsledek mne překvapil a musím říct, že málokdo si bez nějakého vodítka tipne, na co se vlastně dívá a jak velké vlastně ty útvary jsou. Zajímavostí je možná i to, že fotografie posloužily i jako materiál k vědecké práci, zabývající se podobným fenoménem v geologii. Fyzikové jev znají a bohužel, jeho vznik není úplně běžný. Je třeba souhry několika podmínek, které vzhledem k teplým zimám jsou stále vzácnější,“ popisuje autor.

Martin Mecnarowski

Hlavním tématem pro mne stále zůstává wildlife. Za snímky zvířat cestuji po celém světě, převážně však do Afriky, která pro mne má zcela neopakovatelné kouzlo. Před pěti lety jsem propadnul dronům a možnostem fotografovat z nadhledu. Dron se tak stal běžnou součástí mé fotografické výbavy, a to i na cesty. Zpřísňující se legislativa mne donutila létat legálně a jsem držitelem jak pilotní licence, tak i oprávnění k leteckým pracím. Živím se však zcela jinou, technickou profesí. Uvidíme, jestli to tak zůstane i nadále…

string(1) "1"