Příběh fotografie – Iva Dufková – Kachní jezero

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
27/04/2020

Černobílý snímek kachen na rybníce zaujal porotu hned dvakrát a jeho autorka Iva Dufková tak získala nominace ve dvou kategoriích – Ptáci a Cena za nejlepší fotografii české přírody. Jak fotografie vznikla se dozvíte v článku.

Foto: Iva Dufková

„Fotografii jsem pořídila uprostřed ledeckých lesů v Českém ráji, daleko od civilizace. Je tam rybník, v létě se spoustou kachen, a nikde ani živáčka. Proto tam ráda jezdím. Hodný kus chodím pěšky, než se dostanu na místo. Odměnou mi je samota, příroda a milované kachny. Nejčastěji fotím ze svého oblíbeného místa na kraji, kde ležím ve vodě ve všeléčivém bahýnku s fotoaparátem co nejtěsněji nad hladinou. Nevnímám čas. Když fotím, necítím, zda mi je zima, i když ležím ve vodě třeba dvě hodiny. Velmi často hrozí, že v transu zážitku vykoupu i fotoaparát Fuji X-T3 se svým oblíbeným objektivem XF 90/2.

Připadám si jak na lovu. Já, která už nedokážu „ulovit“ ani mouchu, protože by mi jí bylo líto. Kachny ráda fotím ve všech možných pózách: když mávají křídly nebo rozstřikují vodu. Je to krása, je pozorovat.

Tato fotografie byl mžik, kdy objektiv díky protislunci ke krásným kachnám vymaloval na hladině tuto nádheru. Mám tuto fotografii ráda. Vždy si vzpomenu, jak dobře mi na tomto místě bylo, tak svobodně. Ano, zážitek je na prvním místě a fotografie příjemný bonus. Fotografování přírody a zvířat je pro mě…hledám slova a nenacházím… láska, terapie, štěstí, radost, smysl,“ popisuje autorka.

Iva Dufková

Narozena v roce 1963 v Jičíně. Vystudovala Střední zahradnickou technickou školu a doplňkové pedagogické studium na Karlově univerzitě v Praze.

Působila jako učitelka odborných předmětů a praxe na zahradnické škole v Kopidlně, poté jako zahradní architektka. V současnosti pracuje jako vychovatelka v domově mládeže v Jičíně.

Amatérskému focení se věnuje přibližně šest let. K jejím nejoblíbenějším žánrům patří focení zvířat, ale zároveň si ráda oťukává i jiná témata a posouvá hranice svého snažení a záliby.

string(1) "1"