Příběh fotografie – Jan Stria – Posel jara

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
22/04/2020

Přinášíme vám další příběh nominovaného snímku z nové kategorie Rostliny a houby, který zachytil absolutní vítěz loňského ročníku Jan Stria. Jak vznikl snímek s názvem „Posel jara“ se dozvíte níže.

Foto: Jan Stria

„Stejně jako sněženky a bledule, i různé druhy kvetoucích konikleců každoročně signalizují příchod jara. Tento druh koniklece má nádherný typický odstín, vzrůstem je o něco větší než jiné druhy vyskytující se na území ČR. Vyfocený „Posel jara" je koniklec velkokvětý, který se nachází především na Jižní Moravě. Díky nízkým nočním teplotám je odměnou za brzké ranní vstávání krom krásného světla i rosa zářící ve vycházejícím slunci. Rád zachycuji přírodu v její přirozené perspektivě, tzn. často v leže na zemi. Pro mnohé pak fotka vypadá neobvykle, protože svět okolo sebe vidí z vrchu. Já sám mám pak pocit, že se takto přírodě ještě více přiblížím,“ popisuje Jan Stria.

Jan Stria

Talentovaný fotograf, dobrodruh, cestovatel a milovník přírody Jan Stria pochází z malebného Podkrkonoší, kam se ze svých četných cest stále rád vrací. Striovy fotografie zná široká veřejnost díky několika výstavám a jeho jméno je také velmi dobře zapsáno na fotografických serverech v České republice i v zahraničí. Snové fotografie z jeho dílny pravidelně vyhrávají fotografické soutěže a můžete se s nimi setkat i na titulních stranách zahraničních časopisů.

Fotografická tvorba spojená s výlety a cestováním je pro něj koníčkem i únikem od každodenní reality. Rád ale posouvá své hranice i do dalších žánrů, a vzhledem k všestrannému talentu najdeme v jeho portfoliu nejen překrásné snímky krajiny a působivé záběry z říše zvířat, ale i portréty a makra.

Pro jedinečnou atmosféru, kterou jeho fotografie vyzařují, autor neváhá obětovat veškeré pohodlí a tím dát svým snímkům osobitost a „duši“, tedy to, co činí rozdíl mezi fotografem a majitelem fototechniky.

string(1) "1"