Příběh fotografie – Petr Bambousek – Terej bílý

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
20/04/2020

Jako další vám představíme příběh fotografie – tedy přesněji fotografií, neboť se jedná o sérii - Petra Bambouska, který se vydal na Shetlandské ostrovy dokumentovat život terejů.

Foto: Petr Bambousek

„Na Shetlandech panují drsné povětrnostní podmínky, které formují krajinu do neuvěřitelné krásy. Obří útesy, lemující břeh tohoto souostroví, jsou domovem celé řady atraktivních druhů ptactva. Ty zde hnízdí v monumentálních koloniích často čítajících několik tisíc jedinců. Patrně nejvíce okázalé kolonie tvoří terej bílý. Ptáci velikosti husy pokrývají těžko přístupné stěny. Ať už jsou to kolmé stometrové útesy nebo velké kamenité plochy v těsné blízkosti rozbouřeného moře, všem dominuje silný vítr. Poryvy větru pomáhají terejům vzlétnout i bez pohybu plachtit nad hladinou. Kolonie je tak neustále v pohybu, ptáci spolu komunikují, aby si uhájili symetricky rozmístěná hnízda, vítají se po návratu z moře a věrná láska párů je až dojemná. Na fotkách jsem se snažil zachytit co nejlépe právě unikátní prostředí terejích kolonií. Ať už tak typickou kombinaci silného větru a rozbouřeného moře, neustávající pohyb bílých těl nad tyrkysově zbarvenou hladinou, tak i matematicky dokonale vypočítanou mozaiku jejich hnízdních kolonií. Jsou to nádherní tvorové žijící v nádherném koutě naší planety,“ popisuje fotograf.

Petr Bambousek

Petr se zaměřuje výhradně na fotografii zvířat a přírody. Za tím účelem podniká každý rok řadu výprav zejména do tropických krajin. Snaží se lidem přiblížit rozmanitost přírody jako celku, takže se věnuje širokému spektru motivů od makra přes ptactvo až po velká zvířata. Pro jeho tvorbu jsou typické čisté a nápadité kompozice, které získaly celou řadu mezinárodních ocenění v těch nejprestižnějších soutěžích světa – Wildlife Photographer of the Year, Nature’s Best Photography, Nature Photographer of the Year, Bird Photographer of the Year, Sony World Photo Awards, Czech Press Photo či Czech Nature Photo. Petrovu tvorbu můžete vidět v řadě časopisů, knižních publikacích i na mnoha besedách a výstavách. Své postřehy také publikuje na svých webových stránkách, facebookovém a instagramovém profilu. Každoročně pořádá celou řadu workshopů u nás i v zahraničí, které pomáhají fotografům proniknout do tajů fotografie přírody. Vydává i výuková videa, kde popisuje svůj přístup k tvorbě a následným úpravám v počítači.

string(1) "1"