Foto měsíce března

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
10/04/2020

V březnu už pandemie koronaviru dorazila do České republiky a vláda přistoupila k vyhlášení nouzového stavu. Ulice většiny měst se vyprázdnily, a to byla příležitost pro fotografy k zachycení záběrů všeobecné tíživé atmosféry. Jedním z nich je snímek Romana Vondrouše z ČTK, na kterém kráčí žena s respirátorem po Karlově mostě. Členové správní a dozorčí rady společnosti Czech Photo ho vybrali jako Foto měsíce března.

Foto: Roman Vondrouš

„Fotografie vznikla v pondělí 17. března, tedy v prvních dnech začátku vyhlášení nouzového stavu v ČR. Byl jsem poslán fotografovat tiskovou konferenci po zasedání krizového štábu Magistrátu hl.m. Prahy, a ještě před ní jsem se rozhodl na chvilku navštívit Karlův most. Vzpomínám si, jak v ten den na mne silně zapůsobily doslova liduprázdné ulice, v kterých bylo možné potkat opravdu pouze jednotlivce v nasazených rouškách nebo respirátorech. Karlův most jsem prošel od Starého Města směrem k Malé Straně a při zpáteční cestě proti mne kráčela mladá žena s respirátorem. Intuitivně jsem vnímal, že zrovna ona bude fotogenická. V okamžiku, když mne míjela jsem rychle zaklekl a v rychlosti pořídil asi tři záběry. A v ten moment mi štěstí přálo hned dvakrát. To první bylo, že k našemu "střetnutí" došlo pod sochou sv. Jana Křtitele a to druhé, že současně na nebi proletělo hejno ptáků. Upřímně se přiznám, že jsem se natolik soustředil na kompozici fotografie, že si nejsem jistý, o jaký jejich druh šlo (zřejmě však o kormorány). Když jsem si pak na obrazovce monitoru prohlédl snímek, tak jsem z něj ihned začal cítit jakousi symboliku, naději a víru v lepší zítřky...“ popisuje autor.

Roman Vondrouš

Roman Vondrouš se narodil v roce 1975 v Pardubicích, absolvoval magisterský program Institutu tvůrčí fotografie při Slezské univerzitě v Opavě. Nyní na stejné univerzitě pokračuje jako doktorand. Pracuje již řadu let jako fotoreportér České tiskové kanceláře. Je laureátem první ceny v prestižní mezinárodní soutěži World Press Photo 2013 v kategorii Sport a několikanásobným držitelem ocenění v národní soutěži Czech Press Photo.

www.romanvondrous.cz

string(1) "1"