Příběh fotografie – Zuzana a Matej Dolinayovi – Na ranní procházce

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
16/04/2020

Living Zoology získali loni v Czech Nature Photo grant, kde dokumentovali život českých hadů. Nyní se přesunuli k savcům a na Madagaskaru natáčí dokument o stavu zdejší přírody. Mezitím i samozřejmě fotí. Jak vznikl snímek Na ranní procházce, se dozvíte níže.

Foto: Living zoology

„Lemuři jsou symbolem Madagaskaru, nenajdete je nikde jinde na světě a na tomto ostrově jich žije přes sto druhů. Nejznámější jsou lemuři kata. Snad každý už se s těmito roztomilými primáty s pruhovaným ocasem setkal alespoň v ZOO nebo v přírodopisných dokumentech. Když jsme plánovali cestu za zvířaty Madagaskaru, chtěli jsme pozorovat, fotit a natáčet i je. To ale v přirozeném prostředí není tak jednoduché, protože se dají vidět jen na několika poměrně těžko dostupných místech. Nás ale neodradil místní přelet a následných 80 kilometrů cesty autem po „silnici“ s největšími dírami, jaké jsme kdy na cestách potkali. Těch 80 km jsme jeli skoro 5 hodin, pohybovali jsme se tedy rychlostí nižší než 20 km/h! :D Podařilo se nám ale dorazit do rezervace chránící zbytek vzácného trnitého lesa, který je domovem nejen lemurů, ale i dalších endemických živočichů.

O lemury kata nebyla nouze a hned po příjezdu se na nás přišla jedna lemuří rodinka podívat. Příští tři dny jsme trávili v jejich blízkosti a foťákem a kamerou jsme se snažili zachytit zajímavé okamžiky z jejich života. Konkrétně tato fotka vznikla brzy ráno, kdy jsme asi hodinu pomalu sledovali menší rodinku, jak se krmí a nahřívá na sluníčku po chladné noci. Pak se celá skupina zvedla a po písčité cestě zamířila pryč. Toto je jedna z posledních pořízených fotek, na které krásně vyniknou charakteristické pruhované ocasy, které katy za chůze drží vztyčené. Líbí se nám, že jsou na fotografii zachycené taky chobotnicové stromy tak typické pro suchý trnitý les. Ze setkání s různými druhy lemurů i jinými tvory na Madagaskaru máme spoustu hezkých vzpomínek, ale zároveň nás také trápí katastrofální úbytek přírody na tomto ostrově. Proto jsme se také na Madagaskar vydali natočit dokumentární film „Madagaskar – skutečný příběh“, kterým chceme ukázat, že zde jednotlivé druhy vymírají z roku na rok a lesy mizí závratnou rychlostí. Taky osud lemurů kata je nejistý a snad i tento snímek pomůže informovat o jejich mizícím životním prostředí,“ popisují manželé Dolinayovi.

Krátkou videoukázku z naší expedice si můžete pustit zde na youtube.com

Na Madagaskar plánujeme ještě jednu nebo dvě další cesty, než bude film dokončen.

Living Zoology - Matej Dolinay a Zuzana Dolinay

Manželé Matej (17. 08. 1990, Slovensko) a Zuzana (15. 05. 1991, Česká republika) vystudovali zoologii na Masarykově univerzitě v Brně. Matej momentálně pracuje na svém doktorátu a je zaměstnancem Ústavu biologie obratlovců (pracoviště Studenec). Jeho specializací je herpetologie a evoluční biologie a intenzivně se zabývá studiem diverzity plazů a obojživelníků střední Afriky. Pravidelně se pracovně vydává do tropů a loňskou expedici za tajemným krokodýlem konžským dokonce finančně podpořil Nadační fond Neuron. Zuzana se od dětství věnuje ornitologii a během studia se zúčastnila několika zahraničních expedic zaměřených na studium ektoparazitů u ptáků. Má také bohaté zkušenosti s enviromentální výchovou dětí a po dokončení studií začala pracovat jako pedagog v lesní mateřské školce Medlánka v Brně, kde kombinuje svoje znalosti o přírodě a lásku k dětem. Zároveň již pátým rokem lektoruje ekologické výukové programy na Lipce. Společně mladí biologové založili projekt Living Zoology, který má za cíl popularizovat zoologii a prostřednictvím videí a uměleckých fotografií informovat širokou veřejnost o životě zvířat v divoké přírodě. Zaměřují se především na plazy a obojživelníky, zvířata často neprávem odsuzovaná a neoblíbená. Během své práce se nebojí manipulovat ani s jedovatými hady nebo krokodýly, aby tyto úžasné tvory lidem co nejvíce přiblížili. Ke všem živočichům však přistupují s hlubokým respektem, opatrně, bezpečně a bez zbytečného dramatizování.

string(1) "1"