Příběh fotografie – Dan Materna – Mufloní říje

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
14/04/2020

Kategorii Příroda v Praze většinou dominují fotografie labutí a racků. (Když porotce Peter Delaney odlétal domů, tak se loučil po práci poroty s kolegy slovy: „Doufám, že se opět při porotě setkáme. A už žádné labutě!“). Příroda v Praze je přeci rozmanitá. V jejích přírodních lokalitách můžeme najít množství různých druhů, rostlin i živočichů. Jenom například v Prokopském údolí žije několik druhů motýlů, v parcích roháči…. Je jasné, že dominanta Hradčan s labutěmi pod Karlovým mostem na první pohled Prahu charakterizuje, ale je to tak trochu ohrané téma. Tak fotografové přírody, teď v době koronaviru, když chodíte Prahou na povinné zdravotní procházky, vezměte s sebou foťák a popřemýšlejte. Mějte na paměti, že jubilejní 5. ročník soutěže Czech Nature Photo se blíží…

Foto: Dan Materna

Dan Materna vsadil na legendární mufloní stádo v Thomayerově nemocnici. A udělal dobře. Zachytil je v období říje a získal tím nominaci v kategorii Příroda v Praze.

„V pátek 25. října 2019 odpoledne jsem měl cestu do Thomayerovy nemocnice, abych tam udělal portrét lékařky k rozhovoru, který pak vyšel v MF Dnes a na iDNES.cz. Byl jsem na místě asi o půl hodiny dříve, a tak jsem se šel podívat na muflony, kteří se běžně po areálu nemocnice potulují. Říkal jsem si, že na říji je ještě brzy, ale že se podívám, co se děje. Navíc během roku jsou k vidění muflonky s mladými, berani bývají skryti v Krčském lese. Procházel jsem mezi jednotlivými budovami nemocnice a až pod Ikemem jsem je našel. K mému velkému překvapení byla říje v plném proudu. Samci honili říjné samice a sami vzájemně soupeřili. Měl jsem jenom chvíli a po fotografování lékařky jsem se ještě vrátil a byl s muflony až do večera,“ popisuje autor.

Dan Materna, MAFRA a.s.

Většina agenturní fotografické práce Dana Materny směřuje k novinám, magazínům a zpravodajským webům. Fotografuje především lidi: portréty osobností, politické, kulturní a společenské události, také sport. Je držitelem řady ocenění v soutěži Czech Press Photo, včetně Fotografie roku. Zároveň chce přinášet "hezké obrázky", vidět svět pozitivně. Fotografuje naši zemi z letadla. Svět z výšky je jiný, objevný. Z letadla fotografuje přírodu, Šumavu, Brdy, Krkonoše a zároveň civilizaci, dopravu, města. Dlouhodobě se věnuje fotografování volně žijících zvířat. Jelení říje je každý podzim nejintenzivnější zážitek z dění v české přírodě. Často fotografuje své psy, zlaté retrievery. Přestože ze všech těchto oblastí již vydal obrazové publikace, pokračuji v této cestě dál.

danmaterna.com

string(1) "1"