Příběh fotografie – Ondřej Pelánek – Ještěrka na výletě

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
11/04/2020

Mladý fotograf Ondřej Pelánek již získal několik mezinárodních ocenění včetně Young Wildlife Photographer of the Year. Specializuje se na focení ptáků. Letos se dostal do nominací Czech Nature Photo se snímkem Ještěrka na výletě, který vyfotil v Singapuru. Více se dozvíte v článku.

Foto: Ondřej Pelánek

„Během procházení singapurských parků jsme narazili na sedmičlennou smečku (rodinné hejno) zoborožců bělolících (Anthracoceros albirostris), kteří se rychle pohybovali porostem a nebylo snadné s nimi udržet krok. Stíhali jsme je stovky metrů a sledovali jejich počínání. Byli na lovu – rychle přeletovali mezi stromy a žrali, na co přišli. Nejčastěji to byly plody (včetně u cesty odhozené banánové slupky). Zoborožci jsou známí především jako „ovocožrouti“ a jsou důležitými šiřiteli semen pralesních stromů. Za vegetariány by ale být považováni nemohli. Tahle rodina se nezalekla ani vyplundrování hnízda drobného ptáčka, velkého hmyzu a krabů, které lovili v mangrovech. Jedinec z mé fotky vyhlížel kořist z vyvýšeného místa, a pak jako poštolka střemhlav zaútočil na nic netušícího lepoještěra, sebral ho ze země a vylétl na strom. Tam s ním ještě desítky minut trochu nemožně zápasil, než se mu ho podařilo narvat do krku,“ popisuje autor.

Ondřej Pelánek

(*2001)

Fotografie je u mě spojena s celoživotním nadšením pro biologii. Odmalička jsem nejradši, když pobíhám po přírodě a objevuji náš životem oplývající svět. Snažit se pochopit život, který je nesmírně složitý, je to, co mě fascinuje nejvíc, proto se plánuji věnovat studiu biologie. Doslova jsem vyrostl s foťákem kolem krku a fotografii se stále často věnuji společně s otcem. Aspoň jednou do roka podnikneme expedici, Evropu jsme projezdili od jihu na sever a v posledních letech objevujeme celý svět – byli jsme na Novém Zélandu a v Austrálii, prapodivných zemích jižní polokoule, v Kostarice a naposledy právě v Singapuru. Tato výprava byla první cestou do tropické Asie, kam se rozhodně plánuji vrátit. Ukázku fotek z divočiny najdete na našem společném webuphototrip.cz.

Ondřej Pelánek Je jediným českým fotografem, který se stal držitelem prestižního ocenění Young Wildlife Photographer of the Year (2015) a Young Bird Photographer of the Year (2017), reprezentantem ČR na Mezinárodní biologické olympiádě 2019 a výhercem celostátního kola SOČ (Středoškolská odborná činnost – soutěž středoškolských vědeckých projektů) v kategorii Ochrana přírody s prací zabývající se sčítáním ptáků na Brněnsku.

string(1) "1"