Příběh fotografie – Lucie Čižmářová – Ochrana outloňů váhavých

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
9/04/2020

Společně se Zoo Praha jsme letos vypsali novou kategorii Ohrožené druhy a jejich ochrana. Všichni byli zvědaví, jaké projekty budou do této kategorie přihlášeny. Jako první představíme nominovanou sérii Lucie Čižmářové, která na Sumatře dokumentovala záchranu outloňů.

Foto: Lucie Čižmářová

„Série těchto fotografií mapuje dlouhodobou práci českých zoologů a ochránců přírody společně s indonéským týmem na severu ostrova Sumatra, kde vznikl program na ochranu outloňů váhavých – The Kukang Rescue Program. Outloni jsou noční poloopice žijící v jihovýchodní Asii a kromě úbytku jejich přirozeného prostředí je ohrožuje především nelegální obchod. Outloni se stali jedním z nejvíce obchodovaných zvířat, a to za účelem jejich pořizování jako domácích mazlíčků. I přesto, že koupě, prodej i držení outloňů je nelegální jak v Indonésii, tak v ostatních zemích, nedostatečné vymáhání zákonů na jejich ochranu dává prostor k bujení tohoto obchodu. Čeští ochranáři se proto rozhodli na tuto situaci reagovat a vybudovali záchranné a rehabilitační centrum pro outloně na Sumatře, kde do té doby žádné takové specializované zařízení neexistovalo.

Jednotlivé fotografie vykreslují příběh outloňů, kteří se z krásné a klidné přírody Sumatry dostávají na prašné a hlučné ulice, kde jsou vystavováni jako domácí mazlíčci, nebo na rozpálené a přeplněné thajské pláže, kde se s nimi turisté fotografují za peníze. Zabavení a rehabilitace takových jedinců je náročný a dlouhý proces, přičemž ne vždy se tato zvířata, která strávila velkou část svého života v nuzných podmínkách, podaří zachránit. Ti šťastnější, kteří projdou úspěšnou rehabilitací, se mohou vrátit zpět do přírody, kam patří. Tým záchranného programu Kukang se proto snaží chránit outloně v přírodě tak, aby jim toto nebezpečí nehrozilo a mohli žít spokojeně a v bezpečí. Jsem hrdá, že jsem součástí tohoto týmu,“ popisuje autorka série Lucie Čižmářová.

Lucie Čižmářová

Lucie Čižmářová se ve své fotografické tvorbě věnuje primárně environmentálním tématům, a to především volně žijícím zvířatům, jejich ohrožení a obchodu s nimi. Na svých fotografiích se snaží zachytit často kruté příběhy jednotlivých druhů zvířat, jejichž populace lidským zaviněním nenávratně mizí z naší planety. Její příběhy mají vzdělávat a nutit k zamyšlení a změně našeho spotřebitelského chování. Za tyto snímky získala i několik zahraničních ocenění, její fotografie pro kampaň „Ukradená divočina“ jsou vystaveny již v mnoha zoologických zahradách a dalších institucích v ČR i v zahraničí. Kromě toho je terénní zooložkou Zoo Olomouc a spoluzakladatelkou záchranného programu The Kukang Rescue Program na Sumatře, kde působí nejen jako fotografka, ale také jako koordinátorka veterinární péče a welfare zvířat.

string(1) "1"