Příběh Fotografie – Petr Bambousek – Noční život v pralese

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
6/04/2020

Wildlife fotograf Petr Bambousek získal v kategorii Série dvě nominace, jako první vám přiblížíme noční výpravu do pralesa na Borneu. Jak se fotí v neznámem prostředí za úplné tmy popisuje v příběhu autor.

Foto: Petr Bambousek

„První návštěva pralesa přináší mnoha lidem mírné rozčarování. Diverzita, kterou popisují dokumenty BBC, se často nedostaví. Kromě několika přelétajících ptáků v korunách stromů toho k vidění moc není. V tropech totiž ožívá mnoho atraktivních druhů zvířat až po setmění. Právě pod rouškou tmy je možné pozorovat řadu úchvatných druhů, které přes den žijí skrytě. Vybaven výkonnou svítilnou se nořím do nočních pralesů posledních 8 let. Je to natolik odlišný zážitek, že se toho nemohu nabažit. Při poslední cestě na Borneo jsem strávil nočními procházkami celý svůj pobyt, většinu dne jsem pak prospal. V noci musí člověk zpomalit, protože prales dokáže všechny smysly dokonale ošálit. Sluch zaplní hlasy stovek žab a různých druhů hmyzu, zrak je paralyzován tmou, jakou u nás neznáme, co sto metrů to jiná vůně. Odměnou pak bývá možnost pozorovat drobné příběhy, které se v pralese za tmy odehrávají. Pro mě jako fotografa je pak velkou výzvou ty příběhy zachytit a vystačit si jen s různými druhy nasvícení. Asi nejsložitější bylo zachycení chování zvané trofobióza – kdy mravenci pečují o svítilku, ze které si pak užívají vylučovanou medovici. Svítilka ji vystřikuje v několika proudech (na rozdíl třeba od našich mšic, které ji vypouštějí po kapkách). Pro zachycení ostrých mravenců i proudu medovice jsem musel zvolit delší expoziční čas a scénu nasvítit kombinací dvou blesků a stálého světla ze svítilny. Nakonec to klaplo a moc mě potěšilo, že jsem k technickému řešení našel cestu i kolem třetí ráno, kdy jsem byl už hodně unaven několikahodinovou chůzí. Pevně doufám, že kouzlo nočního pralesa budu moci brzy znovu naplno prožít,“ popisuje autor.

Petr Bambousek

Petr se zaměřuje výhradně na fotografii zvířat a přírody. Za tím účelem podniká každý rok řadu výprav zejména do tropických krajin. Snaží se lidem přiblížit rozmanitost přírody jako celku, takže se věnuje širokému spektru motivů od makra přes ptactvo až po velká zvířata. Pro jeho tvorbu jsou typické čisté a nápadité kompozice, které získaly celou řadu mezinárodních ocenění v těch nejprestižnějších soutěžích světa – Wildlife Photographer of the Year, Nature’s Best Photography, Nature Photographer of the Year, Bird Photographer of the Year, Sony World Photo Awards, Czech Press Photo či Czech Nature Photo. Petrovu tvorbu můžete vidět v řadě časopisů, knižních publikacích i na mnoha besedách a výstavách. Své postřehy také publikuje na svých webových stránkách, facebookovém a instagramovém profilu. Každoročně pořádá celou řadu workshopů u nás i v zahraničí, které pomáhají fotografům proniknout do tajů fotografie přírody. Vydává i výuková videa, kde popisuje svůj přístup k tvorbě a následným úpravám v počítači.

string(1) "1"