Příběh fotografie – Roman Šimek – Pelikán skvrnozobý

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
1/04/2020

Jak vznikla fotografie pelikána? To se dozvíte v článku Romana Šimka, který získal nominaci v kategorii Zvířata v lidské péči.

Foto: Roman Šimek

„Již několik let se věnuji fotografování zvířat v zoologických zahradách. Na "fotovýpravu" za zvířaty ve volné přírodě se teprve chystám, nicméně dosavadní tvorbou bych rád dokázal, že i v zoologických zahradách se dají pořídit zajímavé snímky. V současné době se snažím více zaměřit na kreativitu, či zachycení příběhu ve fotografii. Expozici pelikánů neminu při žádné návštěvě. Pelikáni poskytují nepochybně pro každého fotografa nesčetně možností k vytvoření zajímavého snímku. V době jejich krmení nebo v okamžicích úderů křídel do vodní hladiny, kdy okolo sebe vytvářejí zajímavé scény stříkajících kapek. V případě této fotografie jsem se pokusil o netradiční pojetí, tedy oproti často využívaným krátkým časům umožňujícím zachycení "zmrazení" kapek vody, naopak o delší expozici s cílem zachytit rozmazaný pohyb okolo letících racků. Přibližný obraz fotografie jsem měl v hlavě již před příchodem do zoo. Inspirací mi byly snímky lidí, kdy pozornost je zachycena na nehybnou osobu, okolo níž probíhá pohyb a okolní osoby jsou pohybově rozostřené. Samotné vyznění snímku tak může znázorňovat osamělost či odcizení. Výsledkem byla tato fotografie nehybného pelikána, sledujícího okolní běh událostí. Důraz je kladen pouze na ptáky a jejich odrazy ve vodní hladině,“ popisuje Roman Šimek.

Roman Šimek

Narodil jsem se v Ústí nad Orlicí v roce 1979. Vystudoval jsem ekonomicky zaměřený obor na VŠ ČZU v Praze. V současné době pracuji v ČSOB pojišťovně v Pardubicích. Svůj volný čas s oblibou věnuji fotografování. Do oblasti fotografování jsem měl možnost nahlédnout již v dětství, kdy mě můj děda učil základy a vyvolání klasické analogové fotografie. V pozdější době jsem si zakoupil moji první digitální zrcadlovku a přečetl mnoho publikací. Nevětším zlom nastal poté, co jsem se rozhodl absolvovat půlroční rekvalifikační kurz Fotoreportér a Portrétní fotograf. Tento kurz jsem absolvoval v roce 2016/2017 na Fotoinstitutu v Praze a pomohl mi ujasnit zaměření, které mě v oblasti fotografování nejvíce učarovalo. Jedná se o oblast fotografie zvířat a portrétní fotografii. Co se týče techniky, tak používám fotoaparát Canon 5D Mark IV a z objektivů na focení zvířat nejvíce Canon 100-400L IS II USM.

string(1) "1"