Příběh fotografie – Jan Stria - Lesní lampa

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
30/03/2020

Absolutní vítěz loňského ročníku Jan Stria letos opět získal nominaci v nové kategorii Rostliny a houby. Jako první představíme příběh fotografie s názvem Lesní lampa.

Foto: Jan Stria

„Malebné Podkrkonoší, odkud pocházím, mě nepřestává překvapovat a stále tam je co objevovat. Důkazem toho je i fotka houby nazvaná "Lesní lampa". Do "našich" místních lesů rád vyrážím především brzy ráno s východem slunce, když se příroda probouzí, nebo na konci dne, kdy vše ztichne. Podzim loňského roku byl neuvěřitelně barevný, teplý a velmi fotogenický. Fotka vznikla neplánovaně cestou setmělým lesem při návratu domů. Foťák jsem měl již sbalený v batohu a užíval si ten úžasný a trochu strašidelný klid. Jedná se o dvě expozice pořízené širokoúhlým objektivem ze stativu – první fotka lesa a houby bez osvětlení, druhá pak s mobilem osvětlenou houbou. Neměl jsem s sebou čelovku ani baterku, musel jsem si tak vystačit jen s mobilem. Rád zachycuji přírodu v její přirozené perspektivě, tzn. často v leže na zemi. Pro mnohé pak fotka vypadá neobvykle, protože svět okolo sebe vidí z vrchu. Já sám mám pak pocit, že se takto přírodě ještě více přibližuji,“ popisuje autor.

Jan Stria

Talentovaný fotograf, dobrodruh, cestovatel a milovník přírody Jan Stria pochází z malebného Podkrkonoší, kam se ze svých četných cest stále rád vrací. Striovy fotografie zná široká veřejnost díky několika výstavám a jeho jméno je také velmi dobře zapsáno na fotografických serverech v České republice i v zahraničí. Snové fotografie z jeho dílny pravidelně vyhrávají fotografické soutěže a můžete se s nimi setkat i na titulních stranách zahraničních časopisů.
Fotografická tvorba spojená s výlety a cestováním je pro něj koníčkem i únikem od každodenní reality. Rád ale posouvá své hranice i do dalších žánrů, a vzhledem k všestrannému talentu najdeme v jeho portfoliu nejen překrásné snímky krajiny a působivé záběry z říše zvířat, ale i portréty a makra.
Pro jedinečnou atmosféru, kterou jeho fotografie vyzařují, autor neváhá obětovat veškeré pohodlí a tím dát svým snímkům osobitost a „duši“, tedy to, co činí rozdíl mezi fotografem a majitelem fototechniky.

string(1) "1"