Příběh fotografie – Michaela Vinterová – Neprostupný

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
27/03/2020

Jako další představíme příběh z nové kategorie Rostliny a houby. Zde získala nominaci Michaela Vinterová se s názvem Neprostupný.

Foto: Michaela Vinterová

„Fotografie „Neprostupný“ vznikla svým způsobem náhodou. Ve většině případů s sebou do přírody beru velkou část vybavení a také si dopředu vytipuji místa, kde se chystám fotografovat, samozřejmě sleduji i meteorologické předpovědi. V tomto případě to bylo jinak. Se svojí kamarádkou a jejím pejskem jsme vyrazili na procházku do Lužických hor. Přesto, pro všechny případy jsem měla s sebou fotoaparát s 35mm objektivem. Byl počátek ledna roku 2019 - hory a lesy byly plné sněhu. Kochali jsme se tou podívanou a ušli pár kilometrů. Při cestě zpět byl v jednom místě u stezky výsek, kde mohl vítr navát na stromy sníh. Sem tam se objevili i žlutooranžové bukové lístky. A právě toto mě zaujalo, onen kontrast. Pořídila jsem několik fotografií s různým nastavením a kompozicí. Výsledný vybraný snímek má hodnoty: ISO 800, 1/40 s, f/7,1. Snímek jsem následně ořízla do formátu 16:9,“ popisuje autorka.

Michaela Vinterová

Fotografování jsem se více začala věnovat na začátku roku 2012, kdy jsem si pořídila první zrcadlovku. V té době jsem fotografovala vlastně všechno, od zvířátek, přes krajinu, makro až po různé experimenty. V podstatě jsem se vše učila způsobem pokus – omyl. Začala jsem sledovat stránky s tématikou fotografování a galerie. Najednou jsem zjistila, že všechny ty mé snímky, které jsem považovala za výborné, zase tak převratné nejsou. Hledala jsem sama sebe, a tak jsem se někdy na konci roku 2018 rozhodla, že se zaměřím na fotografii krajiny. Vždy jsem se ráda toulala přírodou, mými oblíbenými oblastmi jsou Lužické hory, České Švýcarsko a České středohoří. V poslední době objevuji Jizerské hory. Ráda se vracím na stejná místa a snažím se je zachytit v různých obdobích a za různých podmínek, ale také samozřejmě hledám nová. Za slunečných dní s modrou oblohou upadám do mírné letargie, ovšem když se zatáhne, objeví se mlhy a inverze, jsem ve svém živlu. Přitahují mě kamenité říčky, vodopády, mám ráda bukové lesy a skalní vyhlídky. Fotografování je pro mě obrovský relaxem, užívám si přírodu a její krásy a povedená fotografie, která se líbí mě i ostatním, je pomyslnou třešničkou na dortu.

string(1) "1"