Příběh fotografie – George Karbus – Dokonalá bouře

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
26/03/2020

Jako další přestavíme příběh fotografie z kategorie Krajina. George Karbus a jeho nádherné fotografie převážně z Irska se v soutěži Czech Nature Photo umísťují pravidelně. Dnes autor popíše, jak se fotí bouře.

Foto: George Karbus

„Snímek byl pořízen na západním pobřeží Irska v hrabství Clare. Tyto utěší začínají u vesničky Doolin a táhnou se až do výšky 250 metrů ke slavným Cliffs of Moher.
Téměř každou zimu je západní Irsko bičováno obrovskými bouřemi ze severního Atlantiku a jelikož tahle krajina je mým domovem, nenechám si uniknout ani jeden s těchto přírodních úkazů.
Fotografovaní v takových podmínkách není žádný med. Tyto bouře většinou doprovází velice silný vítr s rychlostí až 100 km/h a do toho přicházejí kroupové přeháňky hnané větrem horizontálně. Udržet foťák v klidu je těžký úkol. Do toho přichází všudypřítomné cákance slané vody, které jsou rozmetaný větrem až několik stovek metru daleko. Při tomto snímku jsem mel štěstí, když na chvíli vyšlo slunce a nádherně nasvítilo tuto dramatickou scénu,“ popisuje autor.

George Karbus

Před patnácti lety se divoké západní pobřeží Irska stalo jeho domovem. V obřích vlnách severního Atlantiku našel nejen sám sebe, ale také přátelského divokého delfína, který mu změnil život. Učil se od moře a inspirován delfíním kamarádem, se vydává I s rodinou na cestu po světových oceánech , kde se setkává tváří tvář s kosatkami drsné Arktidy, a nebo s obřími keporkaky jižního Pacifiku. Jeho láska k přírodě a fotografii hraničí až s posedlostí a hluboce se odráží na jeho snímcích.
Jeho práce je uznávaná po celém světě a svědčí o tom i trofeje s nejprestižnějších foto soutěží světa jako je Wildlife Photographer of the Year, Nature’s Best Photography, Outdoor Photographer of the Year, nebo Red Bull Illume. Jeho služby pravidelně využívají I takové firmy jako Nikon, BBC, Sandisk, Red Bull, nebo Suunto. Jeho díla byla vystavována ve světových galeriich ve Washingtonu, Hong Kongu, Londině a Japonsku. Pravidelně publikuje do časopisu Nature’s Best, BBC Wildlife magazine, BBC Focus, Nikon Pro, Outdoor Photography.

string(1) "1"