Příběh fotografie – Barbora Polívková – V srdci přírody

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
25/03/2020

V kategorii Plazi měla letos porota velký problém ocenit pouze tři fotografie, protože těch skvělých bylo mnoho. Jak se fotí žáby vám popíše Barbora Polívková, která v této kategorii získala nominaci.

Foto: Barbora Polívková

„V dobách, kdy se ještě mohlo volně cestovat (a nevěřila bych, že takovou větu někdy napíšu) jsem se vydala objevovat svět, který byl dlouho mým snem, Kostariku. Mým primárním zájmem bylo vidět a fotografovat pestrobarevné kolibříky v jejich království, ale zcela nečekaně mne uchvátil i svět droboučkých žabek. Skleněná žába – glass frog je naprosto droboučká, má pouze cca 2 cm a své jméno získala díky průsvitnému tělíčku. Přes kůži jsou vidět její orgány. Celý tento systém v jednom maličkém jedinci nutí smeknout před dokonalostí matky přírody. Moc se mi líbilo, jak list, ve kterém je schovaná, tvoří kolem ní tvar srdce. A takový je můj pocit z Kostariky. Země s nádhernou přírodou, chránící své poklady, i ty nejmenší. Nesmírná hojnost rostlin a zvířat, svět překrásných barev a čisté radosti. Samozřejmě má spoustu svých problémů, ale chci ji ukázat tak, jak ji vidím já. Navždy zůstane v mém srdci a kus mého srdce zůstalo v ní,“ popisuje autorka snímku.

Barbora Polívková

Pocházím z Plzně a mám své město moc ráda, avšak stejně ráda si od něj také odpočinu v přírodě. K fotografování jsem vždy velmi tíhla, ale než jsem dokázala vytvořit to, co jsem zamýšlela, ušla jsem dlouhou cestu pokusů a omylů. Dnes jsem mnohým omylům velmi vděčná :o) Stále se učím a vždy budu, cíl je pro mne zároveň cestou.
V mojí práci převažuje makrofotografie, pohled na svět, jak ho vnímám i jaký si přeji, aby byl.
Mám ráda drobné detaily života, které na první pohled nejsou patrné a člověk je začne vnímat až když zpomalí, nebo úplně zastaví. Ranní rosa v trávě dokáže ukrývat tolik pokladů, že srdce váhá, jestli je všechny dokáže vůbec pojmout. Právě to zastavení v poklusu života a všedních dnů mi dává inspiraci.
Miluji barvy a jejich nuance, pohádkové příběhy a draky, svět fantazie a snů. Mám radost, když se kousky mých světů odráží ve fotografiích, když dokáží potěšit oko a pohladit duši.
Fotografie, která vykouzlí úsměv, má pro mne velkou přidanou hodnotu, protože právě úsměv a smích všichni moc potřebujeme.

string(1) "1"