Foto měsíce února

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
20/03/2020

Téma šířícího se koronaviru pomalu nabíralo na intenzitě. Na začátku února došlo k evakuaci českých obyvatel z centra epidemie v Číně, jejich návrat zachytil Dan Materna z mediálního domu Mafra. Za snímek ženy vystupující ze sanitky směr Nemocnice na Bulovce získal titul Foto měsíce. Více o samotném snímku najdete v článku.

Foto: Dan Materna

„1. a 2.února 2020 jsem měl víkendovou službu. V sobotu večer jsem fotografoval předávání Cen českých filmových kritiků v Divadle Archa a v neděli koncert britské rockové skupiny Keane ve Forum Karlín. Celý víkend jsme řešili největší víkendovou událost, a to návrat pětice Čechů z čínského Wu-chanu, z epicentra koronaviru. Zjišťovali jsme, na které letiště a v kolik hodin přiletí. Nakonec to vypadalo na nedělní večerní až noční hodinu na "staré" letiště v Praze Ruzyni. A protože já jsem byl v té době v Karlíně na koncertě, na letiště vyrazil kolega David Neff. Po mém návratu, když jsem doma v posteli editoval fotografie z koncertu, volal mi z letiště David, že podmínky k fotografování na letišti jsou mizerné a že by bylo dobré ještě zkusit Nemocnici Na Bulovce, kam evakuované převezou. Takže jsem kolem půlnoci vyrazil směr Bulovka.

Krátce po mém příjezdu dorazily sanitky z letiště. Na místě byly jen televizní štáby, fotograf žádný. Ostraha nemocnice nás nechala z celkem přijatelné vzdálenosti deseti metrů pracovat. Vše proběhlo velice rychle, evakuovaní vmžiku zmizeli v útrobách nemocnice. Nakonec malá perlička: moje přítelkyně vůbec netušila, že jsem v noci odjel pryč a když ráno koukala na mé fotografie na idnes.cz, dost se divila,“ popisuje autor.

Dan Materna, MAFRA a.s.

Většina agenturní fotografické práce Dana Materny směřuje k novinám, magazínům a zpravodajským webům. Fotografuje především lidi: portréty osobností, politické, kulturní a společenské události, také sport. Je držitelem řady ocenění v soutěži Czech Press Photo, včetně Fotografie roku. Zároveň chce přinášet "hezké obrázky", vidět svět pozitivně. Fotografuje naši zemi z letadla. Svět z výšky je jiný, objevný. Z letadla fotografuje přírodu, Šumavu, Brdy, Krkonoše a zároveň civilizaci, dopravu, města. Dlouhodobě se věnuje fotografování volně žijících zvířat. Jelení říje je každý podzim nejintenzivnější zážitek z dění v české přírodě. Často fotografuje své psy, zlaté retrievery. Přestože ze všech těchto oblastí již vydal obrazové publikace, pokračuji v této cestě dál.

danmaterna.com

string(1) "1"