Měsíc přírody v Czech Photo Centre

26/02/2020

OMLOUVÁME SE VŠEM NÁVŠTĚVNÍKŮM, VŠECHNY AKCE MĚSÍCE PŘÍRODY SE DO ODVOLÁNÍ RUŠÍ. JAKMILE BUDE STANOVEN NOVÝ TERMÍN, BUDEME VÁS INFORMOVAT.

Czech Nature Photo letos zahájíme výstavou zahraničních porotců, ti také budou mluvit o své tvorbě na přednáškách. Jako první Peter Delaney a následujících den Rob Cotlle. O zvířatech, které v pražské metropoli utrpěli zranění bude hovořit vedoucí ošetřovatelka záchranné stanice Zuzana Pokorná. Poté se podíváme, jak žijí čeští hadi. Fotografické duo Living Zoology získalo v minulém ročníku soutěže grant Czech Photo a o českých hadech natáčí dokument. Jako poslední zavítá do galerii Czech Photo Centre ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený, který bude vyprávět šumavském pralese. Více o jednotlivých přednáškách najdete níže.

Autorská prezentace Peter Delaney 5.3 v 18:00

Peter Delaney opustil kariéru ve finančnictví, aby si splnil svůj sen o cestování po Africe v Land Cruiseru. A během této cesty objevil svou vášeň. Při navigaci pralesy Bwindi a šplhání na vrcholek Kilimandžára, během překonávání červených dun Kalahari, začal Delaney fotografovat Afriku. Aby mohl pokračoval ve svých cestách po celé Africe, vyměnil irský rodák Smaragdový ostrov za barevnější život v jihoafrickém městě George. Delaneyho práce byla představena v nesčetných publikacích a třikrát získal prestižní ocenění BBC Wildlife Photographer of the Year. Je také oficiálním ambasadorem X- Photographer společnosti Fujifilm.

Autorská prezentace Rob Cottle 6.3 v 10:00

Rob je etickým fotografem divočiny, vášnivým milovníkem živých tvorů a veganem z Walesu, Velké Británie. Nic nemá raději, než když tiše leží někde, kde by neměl a trpělivě čeká na snímek, ke kterému nedojde. Je mentorem značky Olympus, držitelem ocenění z různých soutěží, pořádá workshopy a přednášky, přispívá do rozličných časopisů, novin a knih, včetně příspěvků pro Photographers United a knih Remembering Wildlife. Nedávno byla ukončena výstava v Londýně, uspořádaná na zadání japonského ministerstva životního prostředí. Je obrovským zastáncem lokální práce a fotografování běžných druhů v novém světle, sdělujíce, že zajímavá jsou všechna divoká zvířata, nejen ta ikonická nebo roztomilá.

Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy 12.3. ve 12:00

Povídání s vedoucí ošetřovatelkou záchranné stanice Zuzanou Pokornou.

Jejich revírem je pražská metropole, jejich tempo je hektické, jejich pacienti jsou osiřelá mláďata, uvízlí i poranění živočichové. Muži a ženy ze Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy pracují ve dne v noci. Jejich úkolem je zachránit co nejvíce živočichů, kteří se kvůli civilizaci ocitli v nebezpečí. Zajímá vás, jak vypadá běžný den zvířecího záchranáře? Není to sice žádný med, ale je to rozhodně práce, která má smysl. Přijďte se o tom přesvědčit sami!

Living zoology -Svět hadů očima filmařů a fotografů 19. 3 v 18:00

Za skupinou s netradičním jménem Living Zoology se skrývá projekt manželů Matěje a Zuzany Dolinay. Hadi v lidech vzbuzují negativní emoce a strach, který mnohdy vede až k jejich zbytečnému zabíjení. Mladí zoologové Matej a Zuzana Dolinayovi se snaží pomocí filmů a uměleckých fotografií ukázat hady v lepším světle a představit je jako krásné a fascinující tvory s důležitou rolí v ekosystémech. Svou vzdělávací tvorbu zaměřují především na jedovaté hady v Africe, Asii i Americe, ale nezapomínají ani na naše hady.

Jaké je to natáčet plivající kobru nebo fotit zmiji gabunskou z několika centimetrů? Hledají se hadi lépe v pralese nebo v poušti? A kolik hadů vlastně žije v České republice? Přijďte si poslechnout přednášku o zákulisí práce s nejjedovatějšími plazy světa, o focení a filmování u nás i v zahraničí a o naději na poklidné soužití hadů s lidmi.

Přednáška ředitele správy NP Šumava Pavla Hubeného 24.3. v 17:30

Pralesy Šumavy měly a mají jedinečné kouzlo. Navštěvovali je zvědaví lesníci před dvěma sty lety, aby viděli jejich nádheru, která z velká části Evropy zmizela. Na konci 19. století navštívil park malíř Julius Mařák, aby zachytil vzhled pro dítka školou povinná. Dnes zájem o ně roste ještě více. Uprostřed civilizované a pozměněné Evropy, v době globální změny klimatu, nám ukazují, jak se vlastně příroda přirozeně chová. Takže dnes je navštěvují zvědaví lesníci, vědci. A také návštěvníci. A ti často ani netuší, že jejich kroky vedou právě pralesem. Protože vedle vyhlášených a obecně známých pralesů, jako je třeba ten Boubínský, tu máme mnoho pralesů skrytých, veřejnosti neznámých. Mnohé z nich, dokonce ani jako pralesy nevypadají. A o nich je tato přednáška.

[/CNP/CNP2020/20200225_plakat_mesic_prirody.jpg]
string(1) "1"