Vítězkou fotografické části cestovatelské soutěže Hanzelky a Zikmunda se stala Jana Kašparová

17/02/2020

V Zrcadlovém sále na zámku v Dobříši, na sté první narozeniny pana Miroslava Zikmunda 14. února 2020, byly vyhlášeny výsledky soutěže Cestopis roku. V kategorii nejlepší fotografie z cest zvítězila Jana Kašparová se snímkem Midnight Fun Run.

„Fotografie vznikla na cestě do Inuviku, kde jsme se s přáteli účastnili půlnočního běhu na 10 km. Cesta po nové "dálnici," zvířený prach a slunce nízko nad obzorem vytvořili krásnou atmosféru. V červnu již slunce za polárním kruhem nezapadá, což dává prostor pro dlouhé výlety a šílené nápady,“ popisuje vznik fotografie autorka.

Odborná porota hodnotila snímky ve složení: Petr Brukner – fotograf a herec Divadla Járy Cimrmana, Jan Rybář – fotograf, Tomáš Tureček – šéfredaktor National Geoghaphic, Veronika Souralová – ředitelka Czech Photo, Pavel Schreiber – ředitel CEWE. Kromě vítězů byli ocenění čtyři nominovaní: fotografie s názvem Do neznáma, na které Kristýna Kvapilová na jezeře ve Švýcarských horách vyfotografovala svého psa. Další nominovanou autorkou je Jana Břížďalová se snímkem Každá cesta někam vede, i když nevidíš cíl... Ta vznikla v Tišnově během rána zahaleného do mlžného podzimního oparu. Dále porotu oslovil madagaskarský Kapitán Igora Mikuly. Jako poslední vybrala porota fotografii Na hraně Michala Norberta, která ukazuje snové a zároveň dramatické místo na Faerských ostrovech.

Během přímého přenosu na stanici Radiožurnál byli vyhlášení vítězové kategorií: nejvíce půjčovaný cestopis, nejlepší cestopis a nejlepší audio projekt. V druhém ročníku Cestopis roku - ceny Hanzelky a Zikmunda zvítězil Ladislav Zibura s knihou Prázdniny v Evropě. Slavnostní večer moderovali Vladimír Kroc a Zdeňka Žádníková. Známé hity zpívali Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř.

Na celý ceremoniál se můžete podívat zde:

Více najdete na stránkách www.cestopisroku.cz

Partnery jsou:

string(1) "1"