Příběh fotografie: Petr Kozlík – Dabéři se svými hollywoodskými protějšky

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
3/02/2020

Série dabérů vzala útokem sociální sítě, koluje i historka, že sám Johny Depp fotografii viděl a sdílel jí ve své instastory. Od první myšlenky trvala realizace souboru dva roky. V týmu s Petrem Kozlíkem byli další tvůrci, bez kterých by realizace nebyla možná. Produkci se věnovala Bára Komersová, makeup zajištovali Linda Chudomelová a Pavel Kortan a stylingu se věnovala Marčela Křížová.

Foto: Petr Kozlík

V první fázi bylo potřeba najít vhodné fotografie samotných hollywoodských herců. Bára Komersová prošla neuvěřitelných 170 000 fotografií, než našla ty pravé. Tyto snímky se musely vyretušovat, aby na nich nerušilo pozadí a bylo s nimi možné dále pracovat. Poté nastala další kapitola, kdy Petr Kozlík s Bárou Komersovou oslovovali samotné herce pro tento projekt. Bylo nutné vzít v úvahu několik faktorů jako například podobnost a stáří herců. Jednou z prvních myšlenek bylo, aby Vladislav Beneš pózoval jako Pierce Brosnan, zde podobnost nebyla tak výrazná jako s Richardem Gerem.

Fotografie zahraničních herců se musely vytisknout v mnoha velikostech. Nebylo jaksi vhodné, aby se portrétovaných ptali, jak mají velkou hlavu. Při focení tedy dorazil portrétovaný do studia a zkoušelo se, co bude nejlépe fungovat, protože každému seděla jiná půlka obličeje. A stylistka hledala co nejvíce podobné oblečení pro portrétovaného.

Jako první přišel na řadu Michal Dlouhý, který dabuje Brada Pitta. Díky shodou náhod byl k dispozici i podobný oblek a bylo možné ladit detaily. Nejtěžší bylo najít správný úhel, aby byly v rovině vždy oči, nos a ústa jako bonus na některých snímcích vycházela i linie vlasů. Petr Kozlík fotil relativně krátkým objektivem, aby mohl rovnat přiložený snímek přímo na obličeji. Tyto studiové snímky už poté neprocházeli žádnými dalšími úpravami. Od každého herce vzniklo zhruba 40 fotografií, z kterých se vybírala jedna nejlepší. Autor pracoval pouze s jedním světlem.

Nejvíce komplikované bylo nafotit Jana Kanyzu, který dal tvůrcům velmi malý časový prostor, ale naštěstí se snímek zdařil v podstatě na první dobrou. Další menší komplikací byl portrét Leonarda di Capria, protože ten jako jediný není z anfasu, ale je lehce nakloněný.

Série vznikala pro magazín, který vycházel před Karlovarským filmovým festivalem.

Pro rekapitulaci v českém znění: Michal Dlouhý jako Brad Pitt, Saša Rašilov jako Johnny Depp, Jiří Štěpnička jako Harrison Ford, Michal Jagelka jako Leonardo di Caprio, Jan Kanyza jako George Clooney a Vladislav Beneš jako Richard Gere.

Petr Kozlík

Narozen 1982 v Podbořanech. Vystudoval osmileté gymnázium a dokončil studium na 1. lékařské fakultě UK v Praze. Fotografování se jako samouk věnuje od roku 2003, nejprve na kinofilmový a středoformátový fotoaparát a od roku 2007 fotografuje digitálně. Věnuje se nejen fotografování ale i postprodukci. V roce 2013 přednášel na téma Photoshop a Lightroom jako host na Masarykově Univerzitě v Brně. Jeho hlavním zaměřením je portrétní, lifestylové, módní a reklamní fotografie. Fotografoval kampaně pro značky Wrangler, Lee, Jeep, Fiat, Skanska apod. V roce 2013 byla přes celostranu otisknuta jeho portrétní fotografie modelky Karolíny Bosákové v prestižním francouzském magazínu PHOTO. Od dubna 2014 pracuje pro MF Dnes a Lidové Noviny.

Další fotografie můžete vidět na stránkách www.petrkozlik.cz.

string(1) "1"